ORBAN VUČIĆU: Mađarska ne prihvaća da bilo tko blokira put Srbije EU

Autor:

Beograd, 5. rujna 2016. - Maðarska ne prihvaæa da bilo tko iz bilo kojeg razloga blokira pristupanje Srbije EU, rekao je premijer te zemlje Viktor Orban na sastanku sa srbijanskim kolegom Aleksandrom Vuèiæem u Beogradu i poruèio da su "jedino mjerilo" u tom procesu obveze koje neka država ima u procesu eurointegracija. Na fotografiji Viktor Orban i Aleksandar Vuèiæ tijekom zajednièke konferencije za medije. foto HINA / Dragan KUJUNDŽIÆ / TANJUG / mm

Mađarska ne prihvaća da bilo tko iz bilo kojeg razloga blokira pristupanje Srbije EU, rekao je premijer te zemlje Viktor Orban na sastanku sa srbijanskim kolegom Aleksandrom Vučićem u Beogradu i poručio da su “jedino mjerilo” u tom procesu obveze koje neka država ima u procesu eurointegracija.

Srbija i Mađarska unaprijedile su suradnju na svim poljima, surađivat će i u rješavanju migrantske krize, a srpsko-mađarska suradnja dodatno će ojačati zajedničkom sjednicom dviju vlada, priopćila su dvojica premijera na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji poslije razgovora u četiri oka i susreta izaslanstava dviju država.

Orban, koji je uz najviše državne i vojne počasti u ponedjeljak dočekan na početku službenog posjeta Beogradu, poručio je kako Mađarska ne prihvaća da bilo tko iz bilo kojeg razloga blokira pristupanje Srbije EU, ocijenivši kao “jedino mjerilo” u tom procesu obveze koje neka država ima u procesu eurointegracija.

“To mora biti odlučujuće, a ne sama integracija niti to dopada li se netko nekome ili ne”, rekao je Orban, naglašavajući da je domaćinu prenio kako će Mađarska ustrajati u tom svom stajalištu jer je i Budimpešta na putu integracija prolazila kroz različite faze potpore i otežavanja integracije u EU.

“Ja za sada ne znam što da vam ponudim, nego to da se što više približite (Uniji), a ne želim govoriti o tome da ima nastojanja da se Srbija spriječi da postane članicom EU ili da joj se taj put oteža”, rekao je Orban.

Mađarski premijer izjavio je kako se ne može isključiti mogućnost eskalacije i pogoršanja migrantske krize “i da države Europe moraju za to biti spremne”, ali je naglasio i da Mađarska “neće učiniti ništa što bi moglo ugroziti Srbiju” kao suverenu zemlju koja na svojim granicama može dopustiti “samo ono što država želi”.

“Nama je interes da nitko na ilegalan način ne uđe u Srbiju, time se povećava i sigurnost Mađarske… Nije ni interes Srbije da 10.000 ljudi bude blokirano u zemlji”, poručio je Orban naglasivši da je migrantska kriza bila jedna od ključnih tema s Vučićem.

Istodobno, srbijanski je premijer istaknuo kako je Orban “dva ili tri puta ponovio” da nije optimist glede situacije u svijetu, pa tako ni migrantske krize.

“Moramo se pripremiti i za jesen i za zimu. Danas je više od 5.000 migranata na teritoriju Srbije… Spremni smo formirati timove koji će raditi strategiju i pripreme za ono što nas čeka u budućnosti”, rekao je Vučić.

Srbijanski premijer najavio je dodatno poboljšanje odnosa i suradnje dviju država kroz zajedničku sjednicu vlada do kraja godine u Srbiji, te formiranje posebne radne skupine sa po tri do četiri člana iz svake zemlje.

“Trebamo analizirati rješenja u svakoj od zemalja i primjenjivati ono što se pokazalo boljim”, objasnio je Vučić.

Ocijenio je “iznimno važnim” da ekonomije i gospodarstva dviju država napreduju i najavio je više mađarskih investicija u Srbiji.

“Zahvalan sam Orbanu što je rekao da ćemo vidjeti mađarske investicije, ne samo u Vojvodini i na sjeveru, već svugdje u Srbiji”, rekao je Vučić.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)