EPA/MICHAEL KAPPELER

ORBAN U Berlinu su napadnute kršćanske vrijednosti

Mađarski konzervativni premijer Viktor Orban poručio je u utorak da su u ponedjeljak navečer u Berlinu napadnute europske vrijednosti.

“Jučer nisu napadnuti samo građani Berlina, nego i cijela Europa i naše zajedničke kršćanske vrijednosti”, napisao je Orban u poruci sućuti kancelarki Angeli Merkel.

Orban, najglasniji europski državnik kada je u pitanju zaustavljanje useljavanja u Europu i žestoki kritičar politike otvorenih vrata Angele Merkel, poručio je da želi raditi s Njemačkom u interesu europske sigurnosti.

I ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je poslao sućut kancelarki Merkel i kazao da je šokiran tim brutalnim i ciničnim napadom na civile.

Vozač kamiona koji je u ponedjeljak navečer na božićnom sajmu u Berlinu usmrtio 12 i ozlijedio pedesetak osoba pakistanski je izbjeglica, koji je u Njemačku stigao krajem prošle ili početkom ove godine preko tzv. balkanske rute, javljaju njemački mediji u utorak pozivajući se na sigurnosne službe.

„Vozač  kamiona Navid B. rođen je 1993. i najvjerojatnije je u veljači preko Balkanske rute kao izbjeglica stigao u Njemačku gdje je prvo registriran u Passauu“, javlja dnevnik Bild pozivajući se na sigurnosne službe.

Javni servis ARD javlja da je pakistanski izbjeglica u Njemačku stigao na Staru godinu 2015. te da je vlastima već poznat zbog „sitnog kriminala“. Osumnjičeni je već prevezen u Karlsruhe, gdje bi mu u Glavnom državnom odvjetništvu tijekom dana trebao biti određen pritvor.

U ranim jutarnjim satima, odmah nakon uhićenja osumnjičenog, nekoliko stotina metara od mjesta napada, policija je izvršila raciju u izbjegličkom smještaju u bivšoj zračnoj luci Tempelhof i pritom na saslušanje privela nekoliko mlađih muškaraca.

Prema sadašnjim saznanjima istrage, a kako prenose njemački mediji, pakistanski izbjeglica je u ponedjeljak tijekom dana oteo šleper poljskih registarskih oznaka. Zasad nije poznato je li on ubio poljskog vozača koji je pronađen na suvozačevom mjestu. Spiegel Online javlja kako je poljski vozač ubijen vatrenim oružjem.

Poljski vlasnik špedicije tvrdi kako se vozač kamiona nije javljao na pozive od ponedjeljka kasno poslijepodne. Šleper je prevozio metalne šipke iz Italije za Poljsku.

Njemačka kancalarka Angela Merkel otkazala je za danas najavljene termine i najavila obraćanje građanima u 11 sati.

Desno-populistička stranka Alternativa za Njemačku (AfD) priopćila je kako kancelarka Merkel osobno snosi odgovornost za jučerašnji napad zbog svoje izbjegličke politike.

Po pisanju njemačkih medija, vozač kamiona je ‘kosio pješake’ 50 do 80 metara na božićnom sajmu u blizini memorijalne crkve cara Wilhelma, jedne od najpopularnijih berlinskih turističkih atrakcija. Identite žrtava još nije objavljen. Vozio je brzinom od otprilike 65 kilometara na sat.

Osumnjičeni napadač uhićen je nekoliko kilometara dalje od poprišta.

Njemačke službe u međuvremenu su otklonile svaku sumnju da se ne radi o terorističkom napadui vode istragu u tom smjeru.

Jutro nakon napada vidljive su razorne posljedice udara. Kamion s poljskim tablicama još je zabijen u nekoliko božićnih štandova, a iz razbijenog vjetrobranskog stakla mu viri božićno drvce.

Komentiraj