EPA/FILIP SINGER

Orban protiv “moralnog imperijalizma” Angele Merkel

Mađarski premijer Viktor Orban u srijedu se izjasnio protiv “moralnog imperijalizma” koji, po njegovom mišljenju, ostatku Europe pokušava nametnuti njemačka kancelarka Angela Merkel kad je riječ o prihvatu izbjeglica.

“Najvažnije je da nema moralnog imperijalizma. Ne dovodim u pitanje pravo Njemačke da si odredi moralne standarde i odluči primiti sve (migrante) ili ne primiti nikoga. To je njemačka odluka, ali ona mora vrijediti samo za Njemačku, to je ono što tražim”, rekao je Orban, napomenuvši da ne mogu “svi vidjeti svijet njemačkim očima”.

“Mađarska ima pravo doći do različitih zaključaka”, istaknuo je.

Orban je rekao i kako na izvanrednom summitu EU namjerava iznijeti popis od šest prijedloga kojima bi se ostvario napredak u migrantskoj krizi, a riječ je o stajalištima koja je već prije iznosio i o kojima se već raspravlja na međunarodnoj razini.

 

  • Orban tako Grčkoj predlaže da prepusti nadzor svojih granica drugim zemljama koje su voljne to učiniti, među kojima je i Mađarska, a zagovara stvaranje europskog fonda od 3 milijarde eura za potporu zemljama koje graniče sa Sirijom, a to bi se postiglo tako da zemlje članice EU-a u zajednički proračun uplaćuju 1 posto više sredstava i da se rashodi Unije smanje za isti postotak.

 

Mađarski premijer predlaže i da se utvrdi tko je ekonomski migrant, a tko tražitelj azila prije nego što migranti stignu do schengenskog prostora, a zagovara i zamisao da se bliskoistočni migranti raspoređuju po cijelom svijetu, odnosno da se odredi “kontingent” izbjeglica na svjetskoj razini. “Trebalo bi uspostaviti svjetske kvote”, naglasio je.

Također bi želio da se sve zemlje kandidatkinje za članstvo u EU proglase “sigurnima” kako bi se smanjio pritisak na zapadnoeuropske zemlje.

Orban je nakon sastanka s čelnicima njemačke stranke CSU rekao da će Mađarska izgraditi “pravu prepreku” prema Hrvatskoj.

“Ako dobijemo izvješće u kojem stoji da imamo kapaciteta provoditi mađarske zakone postavljanjem fizičke granične prepreke… istodobno usmjeravajući došljake prema predviđenim mjestima, onda ćemo naložiti uspostavu stvarne prepreke”, bio je odgovor mađarskog premijera na novinarsko pitanje.

Komentiraj