Orban proglasio izvanredno stanje u Mađarskoj zbog rata u Ukrajini

Mađarski premijer Viktor Orban proglasio je izvanredno stanje zbog rata u susjednoj Ukrajini.

Odluka koju je Orban objavio na Facebooku stupa na snagu sutra u ponoć.

Rekao je, među ostalim, da mađarska vlada preuzima izvanredne ovlasti kako bi mogla žurno odgovoriti na izazove prouzročene ratom u Ukrajini. Mjere koje će poduzeti objavit će sutra.

Orban dobio nove ovlasti vladanja dekretom u izvanrednom stanju

Ranije danas Orbanova vlada progurala je ustavni amandman koji će dopustiti vladavinu dekretom u slučaju oružanog sukoba ili humanitarne katastrofe u susjednoj zemlji, navodi agencija dpa.

Mjera, koju je podržalo 136 članova vladajuće desne nacionalističke stranke Fidesz, omogućit će uvođenje izvanrednog stanja na temelju rata u Ukrajini.

Izvanredno stanje zbog pandemije ističe krajem svibnja. Izvanredno stanje zbog zdravstvenih razloga uvedeno je u proljeće 2020., a više ga je puta obnovio parlament. To stanje omogućava suspenziju zakona i uvođenje restriktivnih mjera uredbama.

Parlament u roku od 15 dana mora odobriti uredbe, što je uobičajeno bila formalnost zbog velike većine koju u parlamentu ima Fidesz.

Po mišljenju promatrača, hitna zdravstvena situacija korištena je u svrhe koje se jedva odnose na zdravstvene probleme, uključujući nametanje mjera koje financijski ugrožavaju mjesta u kojima je na vlasti oporba i podržavanje provladinih gospodarstvenika.

Komentiraj