Orban priprema amandman protiv izbjeglica

PA/GEORG HOCHMUTH

Mađarski premijer Viktor Orban pokrenuo je u ponedjeljak postupak kako bi ustavom zabranio “premještaj” tražitelja azila u Madžarsku, ustvrdivši da time ispunjava volju birača koji su se na nevaljanom referendumu očitovali protiv prihvata izbjeglica.

“Strani državljani se ne mogu premještati u Madžarsku”, napisao je konzervativni premijer u nacrtu ustavnog amandmana objavljenom na mrežnoj stranici parlamenta.

“Strani državljani (osim građana Europske unije) mogu živjeti u Madžarskoj samo na temelju osobnog zahtjeva koje će madžarske vlasti obraditi u skladu s odredbama donesenim u parlamentu”, navodi se još u tom nacrtu.

Takva bi formulacija trebala spriječiti provedbu svakog programa raspodjele izbjeglica u Madžarskoj o kojemu odlučuju zemlje članice EU-a. Zastupnici će o amandmanu glasati 8. studenog.

On bi bez poteškoća trebao dobiti potrebnu potporu dviju trećina zastupnika, budući da premijerova većinska stranka Fidesz može računati na glasove krajnje desne stranke Jobbika.

Na referendumu koji je Viktor Orban organizirao 2. listopada, 98,3 posto birača se izjasnilo protiv premještaja izbjeglica, ali je je odaziv bio tek 40 posto, zbog čega referendum nije valjan.

No Orban je proglasio “veliku pobjedu” koja mu, smatra, daje legitimitet za promjenu ustava kako bi onemogućio da se zajedničke odluke EU-a u vezi s migrantima primjenjuju u njegovoj zemlji.

Komentiraj