Orban ne vjeruje u zajedničku europsku politiku o migracijama

Autor:

epa06037728 Prime Ministers of Visegrad Group countries (L-R): Slovakia's Robert Fico, Hungary's Viktor Orban, Poland's Beata Szydlo and Czech Republic's Bohuslav Sobotka shake hands during their meeting at the Royal Castle in Warsaw, Poland, 19 June 2017. Polish PM Beata Szydlo handed over the presidency of the Visegrad Group to Hungarian Prime Minister Viktor Orban.  EPA/LESZEK SZYMANSKI POLAND OUT

Mađarski premijer Viktor Orban u ponedjeljak je isključio mogućnost donošenja zajedničke europske politike o migracijama, nakon sastanka na kojemu su u Varšavi sudjelovali premijeri Beneluxa i Višegradske skupine.

Izjava dolazi nekoliko dana pošto je u Bruxellesu počeo postupak protiv Mađarske, Poljske i Češke (sve tri su, uz Slovačku, članice Višegradske skupine) zbog toga što uporno odbijaju primiti tražitelje azila iz Italije i Grčke.

“Možemo doći do točke koja će označiti stanovito podudaranje ili neke iste elemente, ali doista sumnjam da će se donijeti jedinstvena i cjelovita europska politika o migracijama, mislim da za to nema izgleda”, rekao je Orban na tiskovnoj konferenciji koju je zajedno održalo sedam predsjednika vlada, rekavši da želi sačuvati nacionalni identitet svoje zemlje.

“Dopustite nam da se ne pridržavamo europske politike o migracijama zbog koje više nećemo znati tko smo ni što smo”, istaknuo je.

Luksemburški premijer je Xavier Bettel je odgovorio madžarskom kolegi da “solidarnost nije rastezljiv pojam”. “Ako svatko bude određivao što je solidarnost, to će biti kraj Europske unije. Solidarnost je temelj europskog projekta”, rekao je oštro.

Sedmero predsjednika vlada je u Varšavi razgovaralo o nizu tema, nekoliko dana prije europskog summita o Brexitu. “Nije bilo zabranjenih tema”, pohvalio se Bettel.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)