U ponedjeljak su se u Banskim dvorima susreli predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković i mađarski premijer Viktor Orban. Nakon sastanka premijeri su dali izjavu za medije.

“Jako dobra vijest je dolazak kolege Orbana u prvi bilateralni posjet nakon sedam godina, pridonijet će unaprjeđenju odnosa između dvije zemlje. Drago nam je da je preko 600 tisuća mađarskih turista posjetio Hrvatsku”, rekao je na početku Pkenković i dodao kako su razgovarali i o odnosima dviju manjina.

“Razgovarali smo o nizu pitanja koja se odnose na prekograničnu suradnju. Želimo olakšani promet, olakšanu trgovinu. Uz prometnu suradnju, osobito koridor Vc, govorili smo o daljnjim ulaganjima u željezničku Infrastrukturu, i naravno o suradnji u energetskom sektoru, u što je uključen i nama važan LNG terminal na Krku”, poručio je Plenković, te naglasio kako su govorili i o odnosima Ine i MOL-a. “Želimo da taj problem ne opterećuje razvoj u svim ostalim područjima”, naglasio je.

Plenković je, kaže, uvjeren kako će imati podršku Mađarske u ulasku u Schengen. Veselimo se novim nogometnim izazovima jer znamo da je premijer Orban veliki poklonik nogometa”, zaključio je Plenković.

Mađarski premijer mu je odmah odgovorio kako Mađari rado sudjeluju i u disciplinama u kojima imaju određeni deficit. Podsjetmo, Hrvatska i Mađarska susrest će se sljedeće godine u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2020. godine.

Orban je zahvalio Plenlkoviću na pozivu. “Bilo je i vrijeme, nije normalno stanje da su dvije države koje su saveznice i susjedne države tako odvojene. Hrvatski premijer nije boravio kod nas već 6 godina, ja nisam bio u Hrvatskoj sedam godina. Ja sam došao u cilju promjene ove neprirodne situacije, i da vratimo naše odnose na normalni kolosijek”, kazao je.

“Želimo jaku Europu. Želimo jačati međusobnu suradnju europskih naroda. Bit će nam drago ako Hrvatska što skorije postane članicom Schengenske zove. To će podcrtati važnost Europe”, naglasio je mađarski premijer, te dodao: “Ipak imamo određenu gorčinu u ustima, obzor naših odnosa nije u potpunosti bez oblaka. Vjerojatno je poznat osjećaj kada čovjek reagira na trn koji se zabija u nokat. i osjeti vatru, Nije velika stvar, ali utječe jako na čovjeka. Moramo izvući taj trn ispod nokta. To je ono što bismo mi sad htjeli”, poručio je, kako prenosi portal Index.

Komentiraj