Orban: Moguć dogovor Britanije i V4 oko socijalnih davanja za migrante iz EU-a

EPA/SZILARD KOSZTICSAK

Mađarski premijer Viktor Orban u četvrtak je kazao da vjeruje da bi srednjoeuropske zemlje mogle postići dogovor o zahtjevu Velike Britanije da se migrantima iz EU-a uskrate socijalne povlastice, prenosi Reuters i taj potez tumači kao nakanu da se Britaniju uvjeri da ostane dio EU-a.

Orban je na zajedničkoj konferenciji za novinare s britanskim premijerom Davidom Cameronom rekao da su se složili oko većine zahtjeva koje London traži od EU-a, a koji se odnose na brojne reforme bloka 28-orice, izražavajući uvjerenje da je moguće razriješiti i pitanje socijalnih davanja na obostrano zadovoljstvo.

“Mislim da ćemo mi, četvorka iz Višegradske skupine, zastupati jedinstveno stajalište i da ćemo postići sporazum”, kazao je Orban, govoreći o Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj i Slovačkoj.

Mađarski premijer nije objasnio kako bi se sporazum oko socijalnih davanja mogao postići, već je samo iznio stajalište ostalih čelnika iz skupine V4 da ne smije biti diskriminacije na temelju nacionalnosti između građana EU-a, ali je izrazio spremnost uhvatiti se u koštac sa zloupotrebom sustava socijalne pomoći i beneficija.

“Za nas je prije svega vrlo važno da nas se ne smatra migrantima. Mi ne odlazimo u Veliku Britaniju da bismo bili paraziti, ne želimo uzimati od ljudi koji tamo žive (…) želimo ići tamo i raditi”, rekao je Orban.

Cameron je ustrajao na svom zahtjevu da se pridošlicama iz EU-a u Britaniju prve četiri godine uskrate socijalna davanja, ali je također dao do znanja da je otvoren i za alternativna rješenja, izrazivši uvjerenje da se s EU može postići dogovor.

Komentiraj