EPA/OLIVIER HOSLET

Orban: Izbjeglička kriza je njemački problem, ne europski

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da izbjeglička kriza nije europski, nego njemački problem jer svi izbjeglice žele u Njemačku.

To nije europski problem, to je njemački problem”, rekao je Orban na konferenciji za novinare nakon susreta s predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom.

“Nitko ne želi ostati u Mađarskoj, Slovačkoj, Estoniji ili Poljskoj. Svi žele u Njemačku”, dodao je Orban, koji je u Bruxellesu izložen oštrim kritikama zbog podizanja žičane ograde na granici sa Srbijom kako bi spriječio ulazak izbjeglica u zemlju.

Govoreći o kaosu koji posljednjih dana vlada u Budimpešti, gdje su brojni izbjeglice zaustavljeni na glavnom željezničkom kolodvoru na putu prema Njemačkoj, Orban je rekao da je tu riječ o tome da su njemačka kancelarka Angela Merkel i austrijski kancelar Werner Fayman rekli kako nijedan migrant ne smije napustiti Mađarsku a da ne bude registriran.

“Naša je zadaća da ih registriramo i mi to radimo. Predsjedniku Schulzu sam rekao da Mađarska čini sve što je moguće kako bi poštovala zakone”, rekao je Orban.

 

  • “Sramota je to što se događa, ovaj kaos, to nije europski”, rekao je Orban, dodajući da nije u redu to što migranti dolazeći na željeznički kolodvor uzvikuju ime njemačke kancelarke i prisiljavaju mađarsku policiju da ih pusti izvan zemlje bez registracije.

 

Orban je pozvao izbjeglice da ne dolaze u Mađarsku jer je riskantno i Mađarska ih ne može primiti. Najavio da će do sredine rujna Mađarska donijeti propise kako bi mogla kontrolirati situaciju s priljevom izbjeglica.

Orban je u kolumni koju je u četvrtak objavio u njemačkom dnevniku Franfurter Algemeine Zeitung (FAZ) napisao da priljev izbjeglica ugrožava kršanski identitet Europe.

“Ne treba zaboraviti da su oni koji dolaze predstavnici duboko različite kulture od europske. U većini slučajava to nisu kršćani, nego muslimani. To je važno pitanje jer Europa i europski identitet imaju kršćanske korijene”, napisao je Orban.

Na to mu je neizravno odgovorio Donald Tusk na zajedničkoj konferenciji za novinare. “Htio bih naglasiti da za mene biti kršćanin u javnosti, u socijalnom životu znači imati obvezu prema svojoj braći u nevolji. Biti kršćanin znači biti spreman na solidarnost i za kršćanina to nije pitanje rase ili religije”, rekao je Tusk.

Komentiraj