ORBAN: Islam određuje pravila “nekog drugog svijeta”

FaH

Mađarski čelnik Viktor Orban smatra da islam “duhovno ne pripada Europi” i utvrđuje pravila “nekog drugog svijeta” u intervjuu koji će se objaviti u subotu u njemačkom tjedniku Focus.

“Islam nikada nije pripadao Europi, onamo se pozvao”, kaže Orban opravdavajući svoje protivljenje prihvatu u Europsku uniju stotina tisuća podnositelja zahtjeva za azilom, pridošlih većinom iz muslimanskih zemalja, brigom o “zaštiti europskih kulturnih vrijednosti”.

Mađarski premijer je priznao da turski radnici koji su došli popuniti ogranke njemačkog gospodarstva u razdoblju između 1960. i 1970., iako većinom muslimanske vjeroispovijesti, “pripadaju povijesti Njemačke pa dakle i Europe”.

“No, duhovno, islam ne pripada Europi. To je korpus pravila nekog drugog svijeta”, kazao je Orban, žaleći se da “nema pravo iznijeti sumnju”, s obzirom na Nijemce ili Francuze, u mogućnost multikulturalnog društva. “Mi u Mađarskoj odlučujemo sami želimo li ih ili ne. Ne želimo”, dodao je on.

Šef mađarske vlade koji je uvijek povezivao migrante, koji na tisuće dolaze svakodnevno u Europu, s običnim “ekonomskim izbjeglicama”, ocjenjuje da “svi nemaju pravo na život u Njemačkoj ili Mađarskoj. Samo oni koji su za to radili”.

Komentiraj