Orban i Morawiecki: Europa treba pokazati solidarnost u krizi nastaloj između Rusije i Ukrajine

Mađarski premijer Viktor Orban i poljski premijer Mateusz Morawiecki i njihovi suverenisti, kao i njihovi ekstremno desno orijentirani europski saveznici zatražili su u subotu u Madridu od Europe da pokaže solidarnost u krizi nastaloj između Rusije i Ukrajine.

“Ruske vojne akcije na istočnoj granici Europe dovele su nas do ruba rata”, stoji u završnome priopćenju objavljenom nakon sastanka suverenističkih i krajnje desno orijentiranih europskih stranaka koje je pročitao glasnogovornik španjolske stranke Vox, Jorge Buxadé.

“Solidarnost, odlučnost i suradnja, kada je riječ o obrani, nužni su među europskim narodima kada su suočeni s takvim prijetnjama”, kaže se u priopćenju u kojemu se osuđuje “neučinkovitost diplomacije Europske unije”.

Francuska predsjednička kandidatkinja Marine Le Pen odbila je potpisati završno priopćenje, kazavši kako ne postoji isti stav o ukrajinskom pitanju.

Situacija u Ukrajini bila je jedna od glavnih tema sastanka kojemu su prisustvovali mađarski premijer Viktor Orban i njegov poljski kolega Mateusz Morawiecki.

Dok službeni Pariz razgovara s Moskvom nastojeći smiriti situaciju, a Berlin odbija isporučiti oružje Ukrajini, Orban i Morawiecki su od svojih saveznika unutar suverenističkog i krajnje desno orijentiranog tabora zatražili formiranje zajedničke fronte.

“Mi Mađari i Poljaci pokušali smo svojim prijateljima pojasniti da za njih, ako žive u Madridu, ono što se događa na rusko-ukrajinskoj granici nema neposrednih posljedica, no za nas koji živimo u srednjoj Europi to je vrlo važno pitanje”, rekao je Orban. “Stoga pozivamo sve da se založe za mir i popuštanje” napetosti, dodao je.

Sličan skup održao se u prosincu u u Varšavi. Tada su njegovi sudionici izrazili nadu da će na kraju uspjeti osnovati zajedničku skupinu u Europskom parlamentu.

 

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]