Orban: Europa mora podići novu granicu s Grčkom

EPA/STEPHANIE LECOCQ

Europska unija mora uspostaviti novu granicu na sjeveru Grčke jer sporazum s Turskom neće biti dovoljan da zaustavi stotine tisuća migranata od dolaska u Europu, kazao je u petak mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je u Mađarskoj dobio potporu za svoju oštru politiku prema migrantima, a njegova vlada podigla je željeznu ogradu na svojoj južnoj granici kako bi spriječila ulazak izbjeglica i tražitelja azila koji bježe od rata i siromaštva s Bliskog istoka i iz Azije.

Podizanje žičane barijere izazvalo je kritike partnera iz Europske unije, no nekoliko zemalja poput Slovenije i Austrije od tada je i samo podignulo slične barijere. Drugi su pak uspostavili kontrolu unutar granično slobodne šengenske zone kako bi se nosili s priljevom migranata.

Orban je kazao da se Njemačka, koja je tijekom prošle godine primila milijun izbjeglica, nedavno okrenula “zdravom razumu” usporivši priljev izbjeglica. No po njegovim riječima, ništa drugo neće riješiti problem nego zaustavljanje novih dolazaka.

“Mislim da je sljedeća crta obrane koju trebamo ona na sjevernoj granici Grčke”, kazao je Orban u intervjuu za mađarski radio.

Po njegovim riječima, Bugarska, jedan od sjevernih susjeda Grčke, treba biti primljena u šengensku slobodnu zonu, dok Makedoniji treba dati financijsku potporu i drugu pomoć kako bi mogla ojačati svoju obranu.

“Mislim da sporazum s Turskom neće biti dovoljan sam po sebi”, kazao je Orban.

EU je u listopadu ponudila Turskoj 3 milijarde eura pomoći, ublažavanje viznog režima i obnovu pregovora o turskom pridruživanju Uniji, u zamjenu za pomoć oko zaustavljanja priljeva izbjeglica u Europu.

“Odlično je da je Turska obećala uspostavu crte obrane, no mi moramo uspostaviti svoju vlastitu, vlastitim sredstvima, na sjeveru Grčke, kako bi zaustavili, a ne samo usporili migraciju”, kazao je mađarski premijer.

Komentiraj