Josip Regović/Adria media Zagreb

ORANGE BIKE RIDE Centar Grada Zagreba u znaku Europskog biciklističkog izazova

Pod pokroviteljstvom Grada Zagreba kao nositelja projekta Europskog biciklističkog izazova i Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske održan je Orange Bike Ride – vožnja biciklima središtem grada.

U njoj su sudjelovali i Lujo Kunčević, Marko Tolja, Ivan Vukušić, Matko Knešaurek dok su Matija Vuica, Tihana Harapin-Zalepugin Iris Androšević Pinjuh, Lucija Lugomer, Ivana Delač Đolo i Ivana Mišura, Sanja Pilić svojim dolaskom podržali Europski biciklistički izazov – natjecanje europskih gradova u poticanju građana na što češće korištenje bicikala u vožnji gradom.

Točno u podne, kad se zagrebačkom špicom prolomio zvuk gričkog topa, započeo je Orange Bike Ride – vožnja biciklima koja je krenula iz Preradovićeve i okupila nekoliko stotina građana. Bogat biciklistički program za djecu i odrasle organiziralo je Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske, a pod okriljem Europskog biciklističkog izazova.

“U Nizozemskoj je bicikliranje način života! S čak 40% udjela bicikala u prometu, Nizozemska je najbiciklističkija zemlja u svijetu! Neprekidno promoviramo i potičemo korištenje bicikla u svakodnevnom životu. Rado dijelimo iskustvo s gradovima širom svijeta o tome kako integrirati biciklistički promet u urbanu mobilnost. Iz našeg iskustva, dobra biciklistička infrastruktura potiče ljude na korištenje bicikala i time pridonosi njihovom zdravlju i aktivnom stilu života”, poručila je Nj. E. Ellen Berends.

“Europa želi smanjiti emisiju CO2 u gradovima i mi ćemo dati sve od sebe kako bismo pridonijeli toj misiji. Za sudjelovanje u Europskom biciklističkom izazovu potrebno je skinuti novu besplatnu aplikaciju Naviki te od 1. do 31. svibnja biciklirajući skupljati kilometre za Zagreb i mlade Zagrepčane“ istaknula je Jelena Pavičić Vukičević, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba.

Dodatnu notu cijelom projektu daje partner Hrvatska poštanska banka koja će za svaki prijeđeni kilometar u sklopu Europskog biciklističkog izazova donirati jednu kunu na tekući račun posebnih ambasadora ovogodišnjeg izazova, maturanata koji ove godine izlaze iz programa alternativne skrbi Dječjeg doma u Nazorovoj te počinju samostalni život.

“Ovo je odlična inicijativa i za HPB izvrsna prilika da kao društveno odgovorna institucija potaknemo i druge na veću brigu za okoliš. Na ovom smo primjeru spojili svoju odgovornost za zdraviji život svih i odgovornost za budućnost mladih – riječ je o maturantima koji uskoro izlaze iz Dječjeg doma u Nazorovoj, a HPB ih želi podržati na početku samostalnog života“, poručili su iz HPB-a.

Zagrebački holding d.o.o. podružnica Čistoća priključila se i ove godine Europskom biciklističkom izazovu s ciljem promoviranja u javnosti vožnje biciklom i odgovornosti prema okolišu.

“Jedan smo od rijetkih gradova koji koristi trokolice za čišćenje ulica, a Čistoća ih ima 326 na mehanički pogon te od ove godine i šest električnih. Korištenje trokolica omogućuje djelatnicima Čistoće lakše i jednostavnije obavljanje poslova čišćenja javnih površina, promovira biciklističku kulturu i smanjuje negativan utjecaj na okoliš. Čistač sa svojom trokolicom jedan je od simbola Zagreba, a naš grad s razlogom još i nazivaju ‘bijelim gradom'”, ističu iz Čistoće.

Pozvani su građani da ‘skinu’ besplatnu aplikaciju Naviki te od 1. do 31. svibnja skupljaju kilometre za pobjedu i mlade Zagrepčane!

#vozimzazagreb

#vozimzasebe

#1kunaza1kilometar

Komentiraj