ORaH: Provedbom antikorupcijskog programa Hrvatska bi mogla uštedjeti 30 milijardi kuna godišnje

Provedbom Antikorupcijskog programa ORaH-a Hrvatska bi mogla godišnje uštedjeti najmanje 30 milijardi kuna, pojednostaviti ulaganja te postaviti uvjete za podizanje životnog standarda svih svojih građana, istaknuto je u ponedjeljak na konferenciji za novinare ORaH-a.

”U Hrvatskoj se godišnje zbog korupcije gubi 8,5 milijardi eura, odnosno gotovo 13,5 milijardi eura – otprilike 3000 eura za svakog građanina. Prema istraživanju Eurostata iz 2017. čak 95 posto žitelja Hrvatske ocijenilo je da je korupcija široko raspostranjena, a troje od četvoro smatra da je dio poslovne kulture u zemlji”, rekao je predsjednik ORaH-a Zorislav Antun Petrović (foto).

Dodao je i kako antikorupcijski program te stranke počiva na četiri “o” – odgovornost, otvorenost, objektivnost i osviještenost te kako je temeljni preduvjet za njegovo provođenje postizanje konsenzusa o potrebi suzbijanja bilo kojeg oblika korupcije.

U provođenje protukorupcijskih aktivnosti, pored najviših državnih dužnosnika koji moraju biti primjer svim građanima, potrebno je uključiti sva tijela javne vlasti, na državnoj ili lokalnoj razini, sve zainteresirane organizacije, gospodarske subjekte, institucije i građane, poručili su iz ORaH-a.

”Građani moraju biti svjesni da tijela javne vlasti upravljaju zajedničkim resursima u interesu svih i da je tu riječ o imovini koja pripada i njima, počevši od proračunskih sredstava pa do javnih prostora. Ključno je osvijestiti građane da je korupcija na njihovu štetu, da je upravo oni najskuplje plaćaju te da zbog korupcije dolazi u pitanje funkcioniranje i društva i države u kojoj žive”, rekao je Petrović.

Komentiraj