Četiri osobe, među kojima su tri člana skupine za koji se vjeruje da je mafijaški klan, u četvrtak su na početku suđenja zanijekali krađu zlatnika teškog 100 kg u berlinskom muzeju, što je jedna od najspektakularnijih krađa zadnjih godina u Njemačkoj.

Odvjetnik optuženika koji su stari od 20 do 24 godine, Toralf Noeding kritizirao je medijski linč prije suđenja jer njegovi klijenti pripadaju obitelji Remmo koju mediji smatraju kriminalnom organizacijom.

Po njegovim riječima, istraga nije “pružila ni najmanji dokaz” o njihovoj umiješanosti u krađu te goleme zlatne kovanice, druge po veličini u svijetu.

Optuženici koji su na sud došli sa slobode, šutjeli su na početku rasprave na sudu u njemačkoj prijestolnici. Optuženi su za udruživanje radi teške krađe i mogu dobiti do deset godina zatvora.

Njih trojica su se 27. ožujka 2017. oko 3.30 sati pomoću ljestava popeli do prozora i ušli u muzej Bode u središtu Berlina i iz njega odnijeli golemu zlatnu kovanicu koje se vrijednost procjenjuje na 3,75 milijuna eura, navodi tužiteljstvo.

Pošto su sjekirom razbili stakleni sanduk u kojemu je bio zlatnik veličine automobilske gume, prenijeli su ga u građevinskim kolicima do auta i pobjegli.

Zlatnik nazvan “Veliki javorov list” izrađen je u Kanadskoj kovnici novca i na njemu je portret Elizabete II. na aversu i javorov list na reversu.

Zlatnik nikada nije pronađen a istražitelji misle da je pretopljen i prodan u dijelovima ili je odvezen u inozemstvo.

Kradljivci, dvojica braće i njihov rođak, pripadaju obitelji libanonskog podrijetla koja je već imala problema s policijom i s pravosuđem.

Komentiraj