Optuženi bivša intendantica riječkoga HNK Nada Matošević Orešković i Ozren Prohić

Hina

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci u srijedu je, ne navodeći imena optuženih, priopćilo da je na riječkome Županijskom sudu podignuta optužnica protiv bivše intendantice HNK Ivana pl. Zajca Nade Matošević Orešković (47) i još troje čelnika tog kazališta zbog zloporabe položaja i ovlasti, poticanja na zloporabu položaja i ovlasti i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Osim protiv bivše intendantice riječkoga HNK, optužnice su podignute protiv poslovne ravnateljice HNK Ane Lučić (43), ravnatelja riječke Opere u vrijeme kad su kažnjiva djela počinjena Ozrena Prohića (50) i voditeljice računovodstva tog kazališta Mirjane Purete (64).

Nadu Matošević Orešković kao prvookrivljenicu ŽDO u Rijeci tereti za tri kažnjiva djela zloporabe položaja i ovlasti i kažnjivo djelo povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, drugookrivljenu Anu Lučić za poticanje na zloporabu položaja i ovlasti i dodatno povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, trećeokrivljenoga Ozrena Prohića tereti se za poticanje na zloporabu položaja i ovlasti, a Mirjanu Puretu za povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Matošević Orešković optužena je da je na poticaj Lučić od 2007. do 2014. godine, protivno odredbama pravilnika o radu i pravilnika o stimulaciji HNK te kolektivnog ugovora za zaposlene u kulturnim ustanovama Rijeke, naložila isplatu stimulacija u visini deset posto od iznosa uplaćenih sponzorstava u korist Lučić i jedne djelatnice marketinga u HNK unatoč tome što se radilo o poslovima u opisu njihovih radnih mjesta.

Na taj način Lučić je nezakonito stekla 201.500 kuna, a HNK je oštećen za bruto iznos od 439.837 kuna. Zaposlenici marketinga nezakonito je isplaćeno 55.632 kune, a kazalište je oštećeno oko 100.000 kuna.

Osim toga, Matošević Orešković je optužena da je na poticaj Ozrena Prohića, koji je tada bio u stalnom radnom odnosu s punim radnim vremenom u drugoj ustanovi, od 2007. do 2013. godine, protivno odredbama zakona, statuta i pravilnika ustanove, s njim sklapala ugovore o autorskom radu za mjesto ravnatelja Opere umjesto propisanog sklapanja ugovora o radu. Ugovorili su Prohiću i isplatu stalnoga mjesečnog honorara većeg nego što bi bila mjesečna plaća u HNK po propisanom koeficijentu za to radno mjesto.

Tako je Prohić izbjegao sklapanje ugovora o radu na dio radnog vremena uz umanjenje plaće, kako mu je to bio drugi posao, pa je nezakonito stekao razliku honorara od propisane plaće od najmanje 106.301 kunu.

Bivšu intendanticu, poslovnu ravnateljicu i voditeljicu računovodstva tereti se i da su tijekom 2013. i 2014. godine propustile voditi propisane poslovne knjige i uredne evidencije o troškovima reprezentacije, rashodima po autorskim ugovorima i ugovorima o djelu, te da nisu osigurale unošenje u poslovne knjige i iskazivanje o financijskim izvješćima obveza po načelu nastanka poslovnog događaja. Zato rezultati poslovanja nisu iskazani objektivno i istinito te je otežana revizijska kontrola poslovanja ustanove, priopćio je ŽDO u Rijeci.

Komentiraj