OPTUŽEN ZA ŠPIJUNAŽU: Kina izručila kanadskog državljanina

FaH

Kevin Garratt, kanadski državljanin koji je prije dvije godine u Kini optužen za špijunažu, vratio se u četvrtak u Kanadu, što je najveća zasluga premijera Justina Trudeaua koji je taj slučaj podigao na najvišu razinu tijekom svog nedavnog službenog boravka u Kini.

Garratt je deportiran iz Kine i sada je sa svojom obitelji koja moli za privatnost, navodi se u priopćenju iz kanadske vlade.

Također se navodi da je Garratt formalno osuđen ranije ovog tjedna, a zatim pušten uz jamčevinu.
On i njegova supruga Julia privedeni su u kolovozu 2014. nakon što su zatečeni u blizini kineske granice sa Sjevernom Korejom. Garratt je optužen za špijunažu i krađu državnih tajni, dok su mu suprugu pustili da napusti Kinu.
Budući da je bilo malo znakova da će premijer Trudeau uspjeti nagovoriti kineske vlasti da oslobode Garratta, to je oslobađanje iznenađenje, rekao je kanadski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.
Dok smo boravili u Kini slučaj smo podigli na najvišu razinu, a čin oslobađanja Garratta znak je da Kina želi razvijati gospodarske veze s Kanadom, rekao je.
Kina s Kanadom želi postići sporazum o slobodnoj trgovini, no po anketama većina Kanađana nije tome sklona zbog stanja ljudskih prava u Kini.
Kanadska Vlada ne želi reći da li je ipak dogovorila sporazum u zamjenu za puštanje Garratta, navode mediji.
Kineski premijer Li Keqiang boravit će u službenom posjetu Kanadi, od 21. do 24. rujna
Sveučilišni profesor i bivši kanadski diplomat u Kini Charles Burton izjavio je da je Peking  vjerojatno tražio izručenje svojih korumpiranih dužnosnika koji su, da bi izbjegli uhićenje, pobjegli u Kanadu.
Yang Tianwen, glasnogovornik u kineskom veleposlanstvu u Ottawi, rekao daje obaviješten o Garrattovu izručenju.

Komentiraj