Dubravka Petric/PIXSELL

Optužen za napad kiselinom na Katerinu Handzjuk

Ukrajinsko pravosuđe je u ponedjeljak pokrenulo proces protiv visokog regionalnog dužnosnika osumnjičenog da je naredio napad kiselinom nakon kojeg je preminula antikorupcijska aktivistica Katerina Handzjuk, što je pokrenulo val međunarodnog ogorčenja.

Taj slučaj je postao simbol sporosti borbe protiv korupcije (foto ilustracija) u Ukrajini, mjesec i pol prije prvog kruga predsjedničkih izbora koji će biti teški za dosadašnjeg predsjednika Petra Porošenka. Tereti ga se da nije dovoljno poduzeo u tom području.

Vladislav Manger (48) predsjednik regionalne skupštine Hersona, organizirao je taj zločin i platio ga, izjavio je na televiziji državno odvjetnik Juri Lucenko, blizak šefu države.

U srpnju 2018. je jedan napadač bacio litru sumporne kiseline na Katerinu Handzjuk kada je izlazila iz kuće. Savjetnica (33) gradonačelnika Herzona koja je upozoravala na korupciju unutar regionalne policije, u studenom je podlegla ozljedama.

Prema dijelu službenog teksta optužbe koju je objavio državni odvjetnik, Mangerom je vladao osobni animozitet prema žrtvi, koja je među ostalima upozoravala i na nelegalnu sječu stabala pod maskom paljevine u toj regiji. Optužen je za organiziranje ubojstva zbog interesa, prijeti mu doživotni zatvor.

Šest osumnjičenih mogućih počinitelja su u pritvoru, ali niti jedan organizator do sada nije ni optužen ni uhićen. Među osumnjičenima najviše rangirani je Igor Pavlovski, savjetnik zastupnika sklonog Porošenku u vrijeme napada.

Smrt Katerine Handzjuk, s dugog popisa ukrajinskih aktivista napadnutih posljednjih godina, skandalizirala je Ukrajinu i zapadne saveznike Kijeva.

Komentiraj