Optužbe za seksualno uznemiravanje protiv Stipića vodstvo HRT-a mjesecima je zataškavalo i ignoriralo, a Zovku su dali otkaz zbog povišenog tona

Slučaj otkaza novinaru HRT-a Hrvoju Zovku, inače predsjedniku HND-a, pokazuje da vodstvo HRT-a bahato izigrava vlastite propise te da na HRT-u postoje dvostruki kriteriji kad su u pitanju optužbe za mobing i seksualno uznemiravanje. Naime, u slučaju Hrvoja Zovka vodstvo HRT-a na čelu s glavnim ravnateljem Kazimirom Bačićem ekspresno je reagiralo na anonimnu prijavu u kojoj se opisuju događaji od prije pune četiri godine, dok je prethodno mjesecima ignoriralo prijave za seksualno uznemiravanje protiv Mislava Stipića koje su im bile upućene od novinarke Informativnog programa HRT-a pod punim imenom i prezimenom.

Nakon što je detalje tog slučaja objavio Nacional, nastavili su sve zataškavati i štititi Mislava Stipića, izigravajući nalog Nadzornog odbora i preporuku Ministarstva kulture o osnivanju Neovisnog povjerenstva koje bi ispitalo slučaj.

Isto tako, u daljnjem pokušavanju zataškavanja, “vadili” su se na okolnost da novinarka nije slučaj prijavila ni jednom od četiri povjerenika na HRT-u. Štoviše, Kazimir Bačić je prije desetak dana na saborskom Odboru za informiranje, informatizaciju i medije naglasio kako na HRT-u postoje četiri povjerenika kojima se mogu obratiti svi zaposlenici, no da u slučaju seksualnog uznemiravanja niti jedan od tih povjerenika nije zaprimio prijavu.

U slučaju anonimne prijave protiv Hrvoja Zovka – također nije kontaktiran niti jedan od povjerenika pa je Kazimir Bačić svejedno ekspresno reagirao.

Štoviše, Kazimir Bačić osobno je predvodio istragu protiv Zovka, pozvao svjedoke – ali samo one koji su govorili protiv Zovka, i ekspresno zaključio da je Zovko kriv te odlučio da mu treba dati otkaz – u čemu je dobio podršku Radničkog vijeća koje, prema tvrdnjama visokih izvora s HRT-a, velikim dijelom kontroliraju on i Mislav Stipić.

U slučaju Mislava Stipića Bačić je također osobno predvodio “istragu” i zaključio da su prijave neosnovane, a još uvijek nije postupio po nalogu Nadzornog odbora odnosno nije osnovao Neovisno povjerenstvo koje bi ispitalo slučaj. Novinarka koja je prijavila Stipića u međuvremenu je sama dala otkaz jer više nije mogla podnositi torturu, pritiske i licemjerje vodstva HRT-a.

Da Nacional nije otkrio najprije taj, a potom i još jedan slučaj prijave za seksualno uznemiravanje protiv Stipića koje je vodstvo HRT-a zanemarilo, sve bi ostalo posve zataškano. Mislav Stipić i dalje radi na istaknutoj funkciji na HRT-u, samo trenutno koristi bolovanje.

No, zato je novinaru Hrvoju Zovku, koji je i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, vodstvo Hrvatske radiotelevizije (HRT) predvođeno glavnim ravnateljem Kazimirom Bačićem u ekspresnom postupku uručilo otkaz ugovora o radu. Potvrdili su to u utorak navečer s HRT-a, kao razlog navodeći – ‘nasilno ponašanje na radnom mjestu’.

Čak je i Ministarstvo kulture i medija na čelu s ministricom Ninom Obuljen Koržinek u svom reagiranju na slučaj otkaza Hrvoju Zovku priznalo, iako u rukavicama, da vodstvo HRT-a ne postupa jednako prema svim zaposlenicima. Naime, oni su u svom priopćenju za javnost istaknuli “važnost ujednačenog postupanja prema svim zaposlenicima”.

“Dobro, hoće li se više ministrica ili premijer uključiti? Ovo je slika i prilika njihovog nečinjenja i kadroviranja”, komentirao je za Nacional visoki izvor s HRT-a.

Povod pokretanju postupka utvrđivanja povrede radne obveze i donošenju konačne odluke o otkazu novinaru Hrvoju Zovku bila je anonimna prijava u kojoj se navodilo njegovo neprimjereno i neprofesionalno ponašanje prema jednoj novinarki na radnom mjestu. HRT je na anonimno pismo u kojemu se Zovko spominje i u kojemu se tvrdi da se tijekom 2017. i 2018. godine neprimjereno ponašao prema jednoj novinarki HRT-a, da je dizao glas i da se verbalno iživljavao – reagirao ‘brzinom svjetlosti’ te su ga u roku od samo nekoliko sati pozvali da dostavi svoje očitovanje u proceduri koja vodi do raskida ugovora o radu. U pismu se navode ‘neprimjereno, neprofesionalno i neljudsko ponašanje prema kolegici, višegodišnje vrijeđanje i ponižavanje, verbalno iživljavanje, deranje, psovanje i ‘grabljenje za ruku’ od čega joj je ostala modrica’.

Drugi je to put da je Hrvoje Zovko dobio otkaz na HRT-u, ali već je jednom sudskim putem vraćen na posao.

Prvi otkaz uručen mu je u rujnu 2018. godine, zbog sličnih razloga. Naime, ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić tada je donio odluku o izvanrednom otkazu Zovku radi navodnog nasilja nad tadašnjom i sadašnjom urednicom Informativnog medijskog servisa HRT-a Katarinom Periša Čakarun. Sve se to dogodilo nakon što je Zovko dao ostavku na funkciju izvršnog urednika HRT-4 – zbog političke cenzure i općeg kaosa u programu. Sam Zovko priznao je da je do svađe došlo, ali ustvrdio je da nije bilo nikakvog nasilja.

Nakon otkaza, Zovko je pokrenuo radni spor protiv HRT-a zbog, kako je sve vrijeme tvrdio, nezakonitog otkaza i lažnih optužbi koje su mu prethodile. Nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Zagrebu 29. listopada 2019. godine otkaz je proglašen nezakonitim. Potkraj kolovoza 2020. stigla je i odluka Županijskog suda u Rijeci, koji je potvrdio prvostupanjsku presudu i odbio žalbu HRT-a. HRT je Zovka morao vratiti na radno mjesto urednika koordinatora u Informativnom medijskom servisu HRT-a te mu mora platiti pripadajuće troškove sa zateznom kamatom. Pravomoćnom presudom sud je potvrdio neosnovanost optužbi protiv Hrvoja Zovka.

HRVOJE ZOVKO: ‘Bačić i HRT najavom otkaza nastavljaju maltretirati mene i moju obitelj, ali ja ih se ne bojim’

S druge strane, pokazalo se da HRT, u predmetima seksualnog uznemiravanja ili fizičkog nasilja, žrtve čak poziva da o svojim iskustvima govore pred osobama koje su prijavile.

Nacional je prošlog mjeseca pisao o transkriptima s dva sastanka na kojima se novinarka koja je prijavila ravnatelja Poslovne jedinice Poslovanje HRT-a Mislava Stipića za seksualno uznemiravanje, našla s vodećim ljudima HRT-a, koji su njenu prijavu protiv Stipića odbili na ponižavajući način. Ti su transkripti otkrili da je vodstvo HRT-a bilo jako dobro upoznato s dramatičnim molbama svoje novinarke da ju zaštite od seksualnog uznemiravanja Mislava Stipića. Ustvrdili su čak da je prijava novinarke ‘nerazumljiva i neprihvatljiva’ te joj sugerirali da se nađe sa Stipićem. Iako je to odbila, vodstvo HRT-a ju je unatoč tome, protiv njene volje, suočilo sa Stipićem kojeg ona za to uznemiravanje proziva.

EKSKLUZIVNO: ‘STIPIĆU, TO SE TAKO NE RADI! Ne hvata se žene za dupe u liftu… Vaša funkcija je pravna, vi nas trebate štititi’

 

Nacional je objavio i ekskluzivno svjedočanstvo nekad visokopozicioniranog djelatnika HRT-a koji je u sudskoj tužbi protiv HRT-a opisao kako su ga Mislav Stipić i Kazimir Bačić degradirali, potom sustavno ponižavali, a iz vrha HRT-a su protiv njega plasirali degutantne objede i natjerali ga da ode. Protiv HRT-a ovaj je djelatnik pokrenuo dva sudska postupka – radi poništenja upozorenja te potom odluke o otkazu ugovora o radu i zaštite od uznemiravanja i diskriminacije. Te postupke otkrio je za Nacional nakon što se bezuspješno obraćao za pomoć i internim povjerenicima za zaštitu dostojanstva radnika HRT-a.

EKSKLUZIVNO SVJEDOČANSTVO: ‘Iz rukovodećih struktura HRT-a podmetali su mi da sam homoseksualac koji je bio Radmanov ljubavnik’

 

Maja Sever, sindikalna povjerenica, i Sanja Mikleušević Pavić, predstavnica Hrvatskog novinarskog društva, od Nadzornog odbora i glavnog ravnatelja HRT-a zatražile su krajem siječnja osnivanje neovisnog Povjerenstva koje bi zaprimalo prijave seksualnog uznemiravanja na HRT-u.

“Nakon objave teksta u Nacionalu iz kojeg je vidljivo da Uprava HRT-a sama provodi i donosi presude u slučajevima seksualnog uznemiravanja te iz kojeg je vidljivo da tijekom tog postupka krše niz pravila postupanja i ne štitite žrtvu već je dodatno viktimiziraju, zahtijevamo da pod hitno osnujete neovisno Povjerenstvo po uzoru na druge institucije koje se susreću s ovim problemom, koje će, uz jamstvo anonimnosti, zaprimati prijave seksualnog uznemiravanja na HRT-u.

U tom Povjerenstvu ne smiju biti predstavnici upravljačkih struktura i Pravne službe, jer je na ovom slučaju vidljivo da su upravo oni ti koji krše propise i zataškavaju, niti predstavnika Etičkog povjerenstva koje ne funkcionira niti povjerenici zaštite na radu jer je i taj sustav u rukama Uprave”, navodi se u zahtjevu.

Prvog dana ožujka održana je rasprava saborskog Odbora za medije s temom seksualnog uznemiravanja na HRT-u. Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić tada je rekao da je ta kuća postupila sukladno zakonu i internim aktima. Istovremeno, kazao je da je vodstvo HRT-a dosad zaprimilo ukupno tri prijave za uznemiravanje, od kojih je na temelju posljednje, saslušano osam svjedoka koji su potvrdili fizički i verbalni napad jednog istaknutog djelatnika HRT-a na zaposlenicu, dodavši kako je prijaviteljica u tom slučaju zatražila zaštitu od Maje Sever i Sanje Mikleušević Pavić, no one su joj to uskratile.

NAKON PISANJA NACIONALA O SEKSUALNOM NASILJU NA HRT-u: HND traži neovisnu istragu i ostavku HRT vodstva

U reakciji Ministarstva kulture i medija od utorka navečer, ističe se da ‘osuđuju svaki oblik nasilja i zlostavljanja’. Kažu i da smatraju da svaku optužbu treba istražiti i ako se pokaže osnovanom na odgovarajući način sukladno zakonskim propisima sankcionirati. U nastavku reakcije poručuju da ‘se zalažu za jasnije propisivanje procedura i jednako postupanje u svakom slučaju sumnje na nasilje kako u slučaju HRT-a tako i u svakoj drugoj instituciji’, čime su zapravo neizravno priznali postojanje dvostrukih kriterija – nejednak tretman na anonimne optužbe protiv Hrvoja Zovka i optužbi za seksualno uznemiravanje protiv Mislava Stipića.

Kazali su da su s detaljima postupanja u slučaju otkaza Hrvoju Zovku upoznati putem medija te su još jednom istaknuli ‘važnost ujednačenog postupanja prema svim zaposlenicima’.

EKSKLUZIVNO: Mislav Stipić prozvan zbog seksualnog uznemiravanja, on optužbe demantira, ravnatelj HRT-a mu vjeruje

Nacional je Ministarstvo kulture i medija i Vladu pitao podržavaju li vodstvo HRT-a, koje je Zovku, ujedno i predsjedniku HND-a kao strukovne organizacije, temeljem anonimne prijave uručilo otkaz, dok istovremeno to isto rukovodstvo tolerira optužbe protiv ravnatelja Poslovanja Mislava Stipića koje su njima izravno prijavljene pod imenom i prezimenom za seksualno uznemiravanje i mobing. S obzirom na to da je Zovko dobio otkaz drugi put u mandatu Vlade Andreja Plenkovića, Nacional je Vladu i Ministarstvo upitao – podržava li Vlada takvo obračunavanje s novinarima – budući da je riječ o anonimnoj prijavi navodnih događaja od prije četiri godine. Istovremeno, Hrvoju Zovku nije dana niti prilika da usmeno iznese svoju obranu niti da pozove svjedoke – niti su se slučajem bavili povjerenici.

Upitali smo ih i jesu li ministrica kulture i medija te premijer upoznati s činjenicom da rukovodstvo HRT-a koje je uručilo Zovku otkaz istovremeno već godinama krši zakon i statut HRT-a jer već tri godine posluje bez Strategije poslovanja koju je glavni ravnatelj HRT-a po Statutu HRT-a dužan izraditi za razdoblje od pet godina, kao i s činjenicom da je HRT upisan u Registar neprofitnih organizacija bez znanja i suglasnosti Nadzornog odbora HRT-a.

Na kraju, postavili smo i pitanje – što konkretno ministrica Nina Obuljen Koržinek i premijer Andrej Plenković planiraju poduzeti vezano uz nezakonito ponašanje rukovodstva HRT-a te primjenjivanje dvostrukih kriterija i ovakav način obračunavanja s novinarima?

Dobili smo odgovore: Ministrica prepustila Zovka raljama HRT-a

Komentiraj