FaH

OPTUŽBE PREGOVARAČA: Sirijska oporba neće “vječno” pregovarati ako se nastave vladini napadi

Glavni pregovarač sirijske oporbe Asad Zubi pozvao je u nedjelju pobunjenike da uzvrate na napade sirijske vojske, optužujući je da koristi prekid vatre za napredovanje na terenu.

U internetskoj poruci borcima on je također rekao da neće unedogled nastavljati s pregovorima u Ženevi ako vladine snage nastave s napadima te da nema napretka u pogledu  ključnog zahtjeva oporbe za političkom tranzicijom bez predsjednika Bašara al Asada. Zubi u toj poruci nije dao krajnji rok.

“Nećemo unedogled ostati na pregovorima…U slučaju da ih pogodi projektil, trebaju se osvetiti s deset projektila i iskoristiti primirje kao što to čini režim”, rekao je Zubi čiju umjerenu oporbenu skupinu borci optužuju da je odvojena od događaja na terenu.

Umjerena oporba uključuje i političku i oružanu opoziciju Asadu. U njoj su pobunjeničke skupine poput Džajš al Islam i brojne pobunjeničke frakcije Slobodne sirijske vojske koje Zapad smatra umjerenom oporbom, a neke od njih primaju vojnu pomoć od Asadovih inozemnih neprijatelja.

I pregovarač Mohamad Alouš, koji predstavlja Đajiš al Islam rekao je u nedjelju da bi se pobunjenici trebali osvetiti sirijskoj vojsci zbog napada na civile.

“Taj bi odgovor bio osveta kako režimu ne bi palo na pamet da napada civile”, rekao je Alouš arapskoj televiziji al Hadat.

“Ne smatram da je to poziv na razbuktavanje nasilja, to je poziv na samoobranu i ništa više”, dodao je.

Komentiraj