EPA/OLIVIER HOSLET

OPTUŽBE DA JE ‘GANGSTERSKA’ DRŽAVA Timmermans brani Maltu

Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans stao je u utorak u obranu Malte koju su brojni zastupnici Europskog parlamenta optužili da ne samo da se ne pridržava vladavine prava već je postala “gangsterska” država, kazavši da je analiza EK-a pokazala da Malta poštuje zakone koji se tiču borbe protiv pranja novca te je zaključak da nema mjesta za zabrinutost.

Rasprava o vladavini prava na Malti održana je na plenarnoj sjednici EP-a nakon što su početkom mjeseca, potaknuti okrutnim ubojstvom novinarke, zastupnici u nacrtu rezolucije doveli u pitanje neovisnost sudstva i policije na Malti te izrazili zabrinutost zbog navodnog masovnog pranja novca u toj članici EU-a.

“Nakon provedene analize, činjenice koje su iz nje proizašle govore da općenito ne postoji zabrinutost kada je u pitanju poštivanje zakona od strane Malte koji se odnose na borbu protiv pranja novca”, kazao je Timmermans.

Njegova je izjava, međutim, dočekana neslaganjem i nevjericom velikog broja zastupnika koji su pozvali na strožiji nadzor Malte kada je u pitanju poštivanje vladavine prava.

Timmermans je uvažio bojazni europarlamentaraca, ali je ocijenio da neki “trče pred rudo” i brzaju sa zaključcima.

“Neka se istraga u potpunosti privede kraju”, kazao je Timmermans i dodao da ne treba početi sa zaključkom i potom tražiti činjenice koje bi podržale taj zaključak. Rekao je, međutim, da “uvijek ima prostora za poboljšanje”, te pozvao Maltu da se pridruži Uredu europskog javnog tužitelja u cilju jačanja sigurnosti, slobode i pravde.

“Bio bi to snažan signal od strane Malte”, istaknuo je drugi čovjek Komisije. To je ponešto u nesuglasju s rezultatima prošlotjednog izvješća EP-a u kojem stoji da je porezni sustav Malte u skladu s međunarodnim i OECD standardima, ali da su institucije zadužene za borbu protiv pranja novca i lokalne porezne uprave “uvelike politizirane”

Potpredsjednik EPP-a Esteban Gonzales Pons je osudio je “maltretiranje novinara na Malti, ucjenjivanje neovisnih medija od strane banaka povezanih s pranjem novca te umješanost vladinih dužnosnika u izbjegavanje poreza”.

Sven Giegold iz redova “Zelenih” je upozorio da malteška industrija igara iskorištava “super niske” porezne strukture zahvaljujući “rupi” u europskom zakonodavstvu.

Ana Gomes, iz redova socijaledemokrata, kazala je da prije nego je “korumpirana država”, Malta prije svega država čiji problemi prozlaze iz korumpiranog fiskalnog sustava koji ju je pretvorio u “porezni raj”.

Demokršćanski zastupnik Frank Engel je kazao da je ubojstvo novinarke Daphne Caruane Galizie rezultat “kolapsa vladavine zakona na Malti”, a Edouard Ferrand, iz Europe nacija i sloboda (ENF), otišao je i korak dalje i kazao da Maltom vlada “kriminalna banda”.

Michaela Sojdrava, iz EPP-a, kazala je da je Galizia ubijena jer je pisala o “panamskim dokumentima”, a Georg Mayer, (ENF), je Maltu usporedio s Netflixovom narko-gangsterskom serijom serijom “Narcos”.

Manji je broj zastupnika pozvao na oprez glede nizanja optužbi na račun Malte, među kojima i neki malteški zastupnici.

Alfred Sant, (S&D), kazao je da ne može prihvatiti “optužbe, insinuacije i ostala pitanja nebitna za vladavinu prava koja su skuhana kao instant kava”.

Marlene Mizzi je zastupnicima zamjerila da Maltu koriste kao “žrtveno janje”, s rezolucijom koja bi je trebala “baciti na koljena”.

Timmermans je na raspravi o vladavini prava u Malti, održanoj mjesec dana nakon likvidacije istraživačke novinarke Daphne Caruane Galizie, također kazao da je pravo novinara da istražuje i izvještava u samoj srži europskih vrijednosti i da u svakom trenutku mora biti zajamčeno.

“Pravo da se istražuje, postavljaju neugodna pitanja i da se izvještava nalazi se u samoj srži naših vrijednosti i mora biti zajamčeno u svakom trenutku”, kazao je Timmermans.

“Nema slobodnog i demokratskog društva bez slobodnih medija”, poručio je drugi čovjek Komisije.

EK smatra, nastavio je, da omogućavanje temeljite i nezavisne istrage te pronalaženje počinitelja zločina mora biti “glavni prioritet” malteške vlade.

“Malteške vlasti moraju sve učiniti kako bi se počinitelji ubojstva doveli pred lice pravde”, poručio je Timmermans.

Prema njegovim riječima, Malta mora pokazati Europi i svijetu da su njezini zakoni i pravila “zdravi i robusni”.

“Potrebno je omogućiti potpunu istraga i gonjenje odgovornih bez obzira na posljedice”, dodao je Timmermans u svom govoru.

Govoreći o pravilima i zakonima dogovorenim na europskoj razini, kazao je da ih se na terenu primjenjuje, navodeći borbu protiv pranja novca kao jednu od ključnih stvari.

Ispred Europskog vijeća zastupnicima se na raspravi obratio Matti Maasikas, zamjenik estonskog ministra za europska pitanja, koji je kazao da je sloboda izražavanja i medija jedan od “ključnih stupova” demokracije te je i stoga utkana u Europsku povelju o ljudskim pravima.

“Ova rasprava pokazuje da je zaštita vladavine prava stalni izazov”, kazao je Maasikas.

Malteška vlada, dodao je, pokazuje da je odlučna sve učiniti kako bi se rasvijetlio slučaj ubijene novinarke Galizie te je zatražila međunarodnu pomoć kako “ništa ne bi promaklo”.

Ovo je drugi puta da se u Europskom parlamentu raspravlja o vladavini zakona na Malti. Prva je rasprava održana u lipnju prošle godine nakon skandala s “panamskim dokumentima”.

Europarlamentarci će o rezoluciji o “vladavini prava, demokraciji i temeljnim pravima” na Malti glasati u srijedu.

Daphne Caruana Galizia ubijena je 16.  listopada. U svojim je člancima razotkrivala korupciju u visokim krugovima društva, a nije štedjela niti premijera Josepha Muscata.

Od danas konferencijska sala za novinare u Europskom parlamentu nosi njezino ime, a ploču je otkrio predsjednik EP-a Antonio Tajani u nazočnosti novinarkine obitelji i glavnog tajnika Izvjestitelja bez granica (RSF) Christopha Deloirea.

Deloire je kazao da je “globalna reakcija na njezino ubojstvo bila odjek njezine hrabrosti” te se nada da likvidacija Daphne Caruane Galizie “neće zaustaviti istraživačko novinarstvo”, već će “nadahnuti” ostale da nastave istraživati.

Suprug novinarke je kazao da je Daphne bila “iznimna žena koja je ubijena tako nasilno i bez milosti”, ali da nije dovoljno reći da je “bila hrabra”.

“Reći da je bila hrabra je istina, ali hrabrost nema vrijednost ako je lišena cilja”, kazao je Peter Caruana Galizia.

“Njezina ostavština zauvijek će živjeti u Europskom parlamentu”, poručio je.

Europarlamentarci su u raspravi o slobodi medija i zaštiti novinara, održanoj prošlog mjeseca na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, već osudili ubojstvo malteške novinarke istaknuvši kako je ono napad na temeljne vrijednosti Europske unije poput slobode izražavanja i informiranja te da i ona treba djelovati kako bi se atentat istražio i kaznili počinitelji.

Komentiraj