Optima Telekom u prvih šest mjeseci ove godine ostvario rast prihoda

Tvrtka Optima Telekom je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila rast prihoda od telekomunikacijskih usluga za 2,4% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Povećanje prihoda u odnosu na prošlu godinu rezultat je rasta prihoda od interneta (18,7%), podatkovnog prometa (15,6%), multimedije (10,4%) te interkonekcije (7,9%). S druge strane, povećanje prihoda umanjeno je padom prihoda od javne govorne usluge za 14%, kao posljedica općeg trenda pada korištenja javne govorne usluge na globalnoj razini.

Operativna dobit (EBITDA) veća je za 4,4% u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine, ponajprije zbog jednokratnih stavki. Izuzimanjem jednokratnih stavki, EBITDA je niža za 1,7% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, a što je prvenstveno posljedica intenzivnijih marketinških aktivnosti i pojačane akvizicije korisnika u 2016. godini. Međutim, u drugom je kvartalu vidljiv pozitivan trend EBITDA-e prije jednokratnih stavki, koja je veća negoli u istom periodu prethodne godine za 1,8%, zahvaljujući kontinuiranom porastu prihoda i mjerama uštede na troškovnoj strani.

Izuzimajući jednokratne stavke, a uzimajući u obzir financijske troškove vezane za predstečajnu nagodbu, efekt diskonta financijskih obveza i niži trošak amortizacije u 2016., neto dobit veća je za 3,7 milijuna kuna u odnosu na prethodnu godinu.

“U drugom kvartalu ove godine ostvarili smo daljnji rast prihoda što je rezultat naših tržišnih aktivnosti i usmjerenost na razvoj usluga i inovacije s ciljem zadovoljenja svih potreba naših korisnika. Nakon niza novosti kojima smo obogatili ponudu usluga i paketa za rezidencijalne korisnike u prethodnom smo se periodu posvetili proširenju i unaprjeđenju portfelja usluga i rješenja za poslovne korisnike. Tako smo od početka ove godine korisnicima u mogućnosti pružiti i ICT rješenja te smo na taj način pokrili izuzetno široki spektar potreba korisnika u sferi telekomunikacijskih i IT tehnologija. Veseli nas što korisnici jako dobro reagiraju na novitete u našoj ponudi te nam je to dodatan motiv za daljnja unaprjeđenja”, rekao je predsjednik Uprave Optima Telekoma, Zoran Kežman.

Kapitalna ulaganja u prvoj polovini 2016. iznosila su 23,7 milijuna kuna od čega je 14,2 milijuna kuna uloženo u razvoj pristupne optičke mreže, širenje mreže kolokacija, korisničku opremu za pružanje IPTV i internet usluga rezidencijalnim korisnicima te opremu za spajanje poslovnih korisnika. U proširenje usluga korisnicima uloženo je 6,8 milijuna kuna, a 1,5 milijuna kuna u jezgru mreže.

Optima Telekom će i u drugoj polovini 2016. godine biti usmjeren na poboljšanje korisničkog iskustva, unaprjeđenje ponude i daljnje jačanje tržišne pozicije.

Komentiraj