Optička iluzija ili tehnički kvar doveli do naglog pada Kiowe

Helikopter se prilikom pada raspao, ali najveći problem istražiteljima mogla bi biti morska voda. Strahuju da bi mogla oštetiti podatke na memorijskoj kartici

Dva se moguća uzroka zasad spominju kao ključ za razumijevanje pada helikoptera Hrvatske vojske Kiowa Warrior koji je u ponedjeljak pao u more u Zlarinskom kanalu i u kojem su stradali Tomislav Baturina i Marin Klarin, iskusni letači Hrvatske vojske, pripadnici Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ/PZO) u Zemuniku. Visoki vojni izvor izravno uključen u istragu započetu nakon nesreće za Nacional je izjavio:

‘’Radi se o greški pilota ili o tehničkom kvaru uslijed čega je došlo do pada. Riječ je o iskusnim pilotima koji su obučavani da lete nisko. Ponekad je moguće i to da se dogodi optička iluzija pa da pilot zbog toga sam udari u more. To zasad nije isključeno. U svakom slučaju, ključno je pronaći tzv. crnu kutiju koja bi trebala otkriti što se tijekom leta događalo’’.

Radi se o nešto većoj memorijskoj kartici, ili malom hard disku koji bi trebao biti dobro zaštićen. Međutim, istražitelji do ponedjeljka navečer još nisu bili locirali ni mjesto gdje se nalazi helikopter, nego samo neke njegove dijelove. Naime, helikopter se prilikom pada raspao. Osim toga, istražitelji strahuju da bi morska voda mogla oštetiti podatke na memorijskoj kartici. Ako bi se to dogodilo, razlog nesreće mogao bi ostati trajno nepoznat.

Još je jedan detalj relativno zabrinuo istražitelje. Visoki vojni izvor o tomu za Nacional kaže:

‘’Čudi me da helikopter već tijekom ponedjeljka nije pronađen. Vremenski uvjeti nisu takvi da bi to otežali, a naši su ronioci istrenirati za rad u ekstremnim uvjetima’’.

Prema tvrdnjama vojnih izvora helikopter je nisko letio kada je došlo do naglog udara u more. Prije toga nije bilo nikakvih neuobičajenih poziva. Isti izvor za Nacional je izjavio da se olupina nalazi na dubini od 60 metara. Letačka aktivnost na prostoru Zablaća i otoka Zlarina započela je u 10.30, a pad jednog helikoptera dogodio se oko 11 sati. Hrvatska je 16 helikoptera Kiowa Warrior nabavila u prosincu 2016. u sklopu projekta opremanja Oružanih snaga izvidničko-borbenim helikopterima potporom vlade i oružanih snaga SAD-a. Proizvedeni su u razdoblju od 2010. do 2012., a radi se o donaciji SAD-a Hrvatskoj.

Komentiraj