Opskrbljivači struje Vladi predložili postupno poskupljenje u iduće dvije godine

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Opskrbljivači električnom energijom predložili su Vladi Andreja Plenkovića postupno povećanje cijena u iduće dvije godine, doznaje Dnevnik.hr.

Bez PDV-a naknada sada iznosi tri i pol lipe po kilovat satu, a povećala bi se tri puta – na 12 lipa po kilovat satu. U kućanstvu koje troši tri tisuće kilovat sati na godinu račun bi se s PDV-om povećao za 450 kuna na godišnjoj razini. Ali, opskrbljivači predlažu poskupljenje od 6 lipa po kilovat satu, i to od Nove godine.

“Niz mjera koji bi stupnjevano povećanjem došli do one krajnje cijene koja nije više 12 lipa kako smo izračunali nego će biti devet lipa, ali ne sada od prvog prvog nego tek za dvije godine”, rekao je Zoran Miliša, predsjednik Uprave RWE energije dodajući da bi se sa 6 lipa ‘dovoljno nadopunio proračun’.

“Proizvođači su dali još neke prijedloge koji bi ublažili udar na njih kao proizvođače novostvorene vrijednosti čime bi oni bili konkruetniji na tržištu”, kaže Miliša.

Ministar Slaven Dobrović još se nije oglasio o poskupljenju računa za struju. Opskrbljivači kažu da ako dođe do neke intervencije države koja bi uzrokovala sniženje cijena električne energije, to bi dovelo do sloma tržišta električnom energijom u Hrvatskoj, gdje su trenutno četiri opskrbljivača.

Komentiraj