OPROŠTAJNI GOVOR LIJEČNIKA “Doživio sam stravično šikaniranje”

Tomislav Miletic/PIXSELL

Dr. Leonarda Patrlja uprava KB Dubrava smijenila je s mjesta šefa Klinike za kirurgiju, nakon čega je dao otkaz i odlazi raditi na Institut za tumore. Patrlj je poznat kao liječnik koji je 1998. godine obavio prvu transplataciju jetre u Hrvatskoj.

U četvrtak je održao oproštajni govor u KB-u Dubrava, gdje je od 2005. radio na Klinici za kirurgiju te donedavno bio njen predstojnik. Uprava KB-a Dubrava na posljednjem natječaju smijenila ga je s pozicije predstojnika Klinike za kirurgiju te su odabrali drugog kandidata, dr. Marka Ajduka, piše Index.

Govor doktora Patrlja u nastavku Vam prenosimo u cijelosti:

“Bio je to jedan prekrasan period u mom životu. Te 1995. sto posto nas mislilo je isto, ponašali smo se isto, bili smo ponosni što smo članovi Klinike za kirurgiju. To se primijetilo ne samo u ovoj bolnici nego u cijeloj Hrvatskoj, to naše zajedništvo koje nas je vodilo. Zahvalan sam na svemu što ste mi pružili, od vas sam puno naučio. I od onih najmlađih i od onih najstarijih. Naučio sam kako biti odlučniji, odvažniji, hrabriji. I sigurno odlazeći iz ove bolnice moram priznati da ću zbog vašeg utjecaja otići kao bolji čovjek nego što sam došao.

S druge strane, u zadnjih nekoliko godina, otkako je došao na vlast najnesposobniji ministar zajedno s najnesposobnijom upravom bolnice koju sam ikad u životu vidio, došlo je do takvog stravičnog šikaniranja mene, potpomognuto s najvećim mogućim dodvoricama na našoj kirurgiji da sam ja u 60. godini primoran pronaći drugo zaposlenje. Zašto? Pitat ćete se ‘pa što ti tu fali’. Kakva se poruka šalje jedinom redovitom profesoru Medicinskog fakulteta koji je glavni mentor za specijalizante, što hitne, što abdominalne kirurgije, što opće kirurgije kad ni na jednom natječaju, unatoč najboljim referencama, ne samo ovdje nego i šire u Hrvatskoj, ne može dobiti ni jednu poziciju osim one odjelnog liječnika kao da sam sad završio specijalizaciju.

Prema tome, ovo se ne odnosi na vas, ali se odnosi na one koji su to učinili. Takvu izdaju ja nikad nisam doživio, pogotovo od onih koji su mi bili najbliži. Kasnije sam se pitao i zaključio – ako je Isus Krist kao najveće dobro imao svoga Judu, ako je Gaj Julije Cezar imao svoga Bruta, onda nije ni čudo da sam ja takvog Bruta imao, a Brut se slučajno zvao Marko Junije Brut. Dakle, draga gospodo, hvala vam na svemu, drago mi je da sam ovdje boravio, drago mi je da sam postao bolji čovjek… Svi oni koji će danas slaviti što ja odlazim neka slave i neka uživaju, ali neka znaju da se na tuđoj nesreći svoja vlastita sreća ne može graditi. Ja sam sretan što odlazim.

Neovisno što imam 60 godina još uvijek mogu nešto pripomoći. Svim specijalizantima mogu reći da ako im mogu nešto pomoći da ću im i dalje pomagati. Moj put je dakle trasiran. Ja slijedim ono što su signali Božji, idem onako kako me vodi. Vodi me na Zapad. Istina, meni je Zapad u ovim godinama Črnomerec. Želim vam sve najbolje. Uživajte, radite što bolje. I želim vam svaku sreću u životu, hvala vam lijepo!”, kazao je Patrlj u oprištajnom govoru na jutarnjem kolegiju.

Komentiraj