Oprezno i postepeno: Istarski stožer tražio popuštanje mjera

“Istra je po kriterijima EU ušla u narančasto područje s obzirom na broj slučajeva korone i ne namjerava odustati od posebnog statusa u smislu da sama određuje mjere”, poručio je načelnik Stožra civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac u srijedu na konferenciji za novinare. Dodao je da je uvjeren da će im to biti omogućeno te da – Istarska županija ide prema zelenoj boji.

Na konferenciji je bio u pulski gradonačelnik Boris Miletić, koji je rekao da je borba protiv pandemije još jedan pokazatelj da je Istra posebna.

“Ušli smo u narančasto i svi smo na to ponosni. Kad je regionalni pristuo bio potreban za turizam, imali smo podršku državne vlasti, a sad se naši prijedlozi gledaju na drugi način. Ako su naši građani i struka dokazali da mogu voditi bitku s pandemijom, ne vidim zašto se ne bi primjenjivao regionalni pristup”, rekao je Miletić.

Kozlevac je istaknuo da se Istra prije svega zalaže za otvaranje teretane i omogućavanje sporta na otvorenom od ponedjeljka, kao i za to da se svim kafićima omogući prodaja kave za van. Što se tiče otvaranja kafića, Kozlevac je rekao da to podržava ali – stupnjevito – na temelju struke tijekom veljače i pod uvjetom da brojke i dalje budu dobre,

Šef istarskog HZZJZ-a Aleksandar Stojanović rekao je da bi bilo bolje da cijela Hrvatska otvori kafiće istovremeno, jer bi otvaranje samo u Istri moglo donijeti probleme.

Odluku u školama donijet će do kraja dana ili u četvrtak. Župan Fabrizio Radin rekao je da je Istra trenutno u mogućnosti pristupiti popuštanju mjera, ali oprezno i postepeno, prenosi Glas Istre.

Komentiraj