Patrik Macek/PIXSELL

OPREZ Zimsko računanje vremena donosi i promjene u prometu i tarifama električne energije

Posljednjeg vikenda u listopadu u Hrvatskoj se, kao i u većini europskih zemalja, u noći sa subote na nedjelju satovi se pomiču sat vremena unatrag – sa 3 na 2.

Uredbom o računanju vremena u 2015. i 2016. utvrđeno je da ljetno računanje vremena završava 30. listopada, kada će se pomicanjem kazaljki sata za jedan sat unatrag, vrijeme u 3 sata računati kao 2 sata, priopćio je Državni zavod za mjeriteljstvo.

Promjene u tarifama električne energije

HEP podsjeća da se završetkom ljetnog računanja vremena električna energija utrošena od 7 sati do 21 sata obračunava prema višoj tarifi (VT), a energija utrošena u razdoblju od 21 sata do 7 sati prema nižoj tarifi (NT).

Obvezna dnevna svjetla

S promjenom vremena, dolaze i promjene u prometu. Hrvatski autoklub upozorava vozače kako je, s početkom zimskog računanja vremena, povezana i odredba 102. članka Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/2008), prema kojoj u razdoblju zimskog računanja vremena, od posljednjeg vikenda u listopadu, pa sve do posljednjeg vikenda u ožujku, na motornim vozilima, za vrijeme vožnje i danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Motociklisti, pak, znaju da cijele godine moraju imati upaljena svjetla za vožnje na svojim motociklima.

Posebna regulacija prometa za blagdan Svih svetih

Također, povodom nadolazaćeg blagdana Svih svetih uvest će se poseban režim prometa, kako bi se što lakše omogućio pristup gradskim i mjesnim grobljima. Bit će zabranjen promet motornim vozilima – osim autobusima gradskog prijevoza, vozilima invalida i auto-taxi vozilima.

Privremenu regulaciju prometa i posebnu organizaciju prijevoza putnika možete pogledati OVDJE.

Komentiraj