OPROST DUGA ‘Turudić se s Linićem uključio u predsjedničku kampanju umjesto da ga ispita oko Taxi Cammea’

Autor:

Patrik Macek, Robert Anic/PIXSELL

Nacional je stupio u kontakt sa svjedokom koji tvrdi da su bivši ministar financija Slavko Linić i njegov pomoćnik Branko Šegon opraštanjem duga u predstečajnoj nagodbi pogodovali Taxi Cammeu, a jedan svjedok o tome je već govorio i na sudu

Svojim po svemu sudeći pomno pripremljenim i tempiranim sastankom sa Slavkom Linićem i Brankom Šegonom, nekoć istaknutim dužnosnicima u vladi tadašnjeg premijera Zorana Milanovića, glavni državni odvjetnik Ivan Turudić pokazao je stanovitu dozu konzistentnosti – nastavio se, iako ovaj put službeno, družiti s ljudima koji bi trebali biti pod ozbiljnim istragama.

Tvrdi to svjedok koji ima neposredna saznanja na temelju kojih smatra da bi Turudić s Linićem i Šegonom trebao kontaktirati, ali u posve drugačijim okolnostima nego što je Turudić to učinio prije nekoliko dana, u okolnostima u kojima bi ih trebao propitivati zbog ozbiljne sumnje u zloporabu položaja i trgovinu utjecajem. Štoviše, isti izvor iznio je za Nacional niz detalja u prilog svojim tvrdnjama, navodeći i nešto intrigantno – da je o svemu tome pod imenom i prezimenom jedna osoba u svojstvu svjedoka već službeno progovorila na sudu. Taj izvor navodi kako se sporne aktivnosti Linića i Šegona mogu dokumentirano rekonstruirati i potkrijepiti izjavama svjedoka s neposrednim saznanjima te da su povezane s tvrtkom koja se nekoć zvala Taxi Cammeo.

Manje od deset dana od stupanja na dužnost, novi glavni državni odvjetnik Ivan Turudić kao prioritetni posao shvatio je sastanak sa Slavkom Linićem radi prijave protiv predsjednika države. FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Taj izvor navodi kako je Slavko Linić preko svog tadašnjeg pomoćnika Branka Šegona omogućio Taxi Cammeu, to jest vlasnicima te tvrtke Kosti Minevskom i Vladimiru Minevskom povlašteni proces predstečajne nagodbe u kojem im je država oprostila oko 6 milijuna kuna duga – u današnjoj valuti oko 800 tisuća eura i na taj način im direktno pogodovao.

Nacional je stupio u kontakt sa svjedokom koji o tim zbivanjima ima neposredna saznanja i koji je, pod uvjetom da mu se zasad ne otkriva identitet, ispričao na koje su sve načine Slavko Linić i Branko Šegon pomagali i vlasnicima Taxi Cammea i što su sve tražili i dobivali zauzvrat.

“Slavko Linić bio je naš prijatelj prije no što smo došli u Zagreb, kad još nije bio ministar financija. Kad je Taxi Cammeo upao u probleme, Minovski je poslao svog tadašnjeg prokurista Dražena Medića da ode kod Linića tražiti pomoć. Mi tada nismo ni čuli za predstečajnu nagodbu, a Linić nam je to ponudio i objasnio što sve trebamo napraviti i rekao je da će nam pomoći.

‘Linić je, dok je bio ministar, dolazio kod nas u firmu sto puta. I svi su ga radnici i vozači isto vidjeli kad je dolazio. Tamo je bio blizu restoran Mostovi u Radničkoj pa se poslije išlo na ručak ili večeru’

Dražena Medića uputio je na svog pomoćnika Branka Šegona i njih dvojica su nakon toga nastavili kontaktirati te su odrađivali tehnikalije. A to vam je bilo kao na placu, pogađali su se oko toga koliko će im dati oprost poreza, 50, 60 ili 70 posto. Šegon je, znači, bio direktno upetljan, a Medić je zauzvrat njega i njegovu ženu, koja je bila članica Uprave Fine, vodio na večere, čak je i njegove sinove vodio na Kaptol na večeru kod odvjetnika Galetovića u restoranu. Na te je večere potrošeno tisuće i tisuće kuna. Znači, Šegon je tu odigrao glavnu ulogu. U jednom trenutku Šegon je rekao da je ministar tražio da izvjesnu Blaženku, prijateljicu od Linićeve žene Ksenije, koja je inače nekoć radila za Matu Granića, zaposle kao koordinatoricu u predstečajnoj nagodbi i morali smo joj plaćati 40 tisuća kuna mjesečno. To je bilo tako jer smo to jednostavno morali, morali smo uzeti tu ekipu iz Fine jer su oni to tražili. A kakav su oni imali međusoban interes, ne znam”, ispričao je Nacional taj izvor s neposrednim saznanjima o tijeku tih događaja.

Izvor s neposrednim saznanjima o toj aferi za Nacional je eksplicitno potvrdio da se radi o zloporabi položaja i ovlasti te trgovini utjecajem s ciljem da se na neprimjeren način pomogne tadašnjem Taxi Cammeu.

Još je intrigantnije da o svemu tome postoji i sudska presuda u kojoj se izrijekom opisuju neki od tih događaja. Naime, kad je 2018. u emisiji ‘’Provjereno’’ emitiran prilog novinarke Ane Malbaše u kojem su bivši zaposlenici Cammea progovorili o malverzacijama koje su se događale u toj tvrtki, Cammeo je protiv Nove TV podnio sudsku tužbu radi klevete. Međutim, svjedok iz Cammea, tadašnji visokopozicionirani direktor u Cammeu, sve je potvrdio na sudu i Cammeo je pravomoćno izgubio taj spor.

Slavko Linić zatražio je i dobio sastanak sa šefom DORH-a te je s Brankom Šegonom i Tihomirom Kraljem tražio informacije o prijavi protiv Milanovića. FOTO: Robert Anic/PIXSELL

Sama činjenica da se u nekom sudskom postupku pojavljuje svjedok s neposrednim saznanjima, koji izrijekom navodi kako su Slavko Linić i Branko Šegon de facto kršili zakon i koristili svoj položaj i ovlasti kako bi nekom pogodovali, zasigurno na štetu državnog proračuna, baca sasvim novo svjetlo na motive zbog kojih se novi glavni državni odvjetnik Ivan Turudić žurno zainteresirao za njihovu staru kaznenu prijavu koju su njegovi sugovornici podnijeli protiv današnjeg predsjednika, a bivšeg premijera Zorana Milanovića.

I Šegon i Linić tijekom Milanovićeva premijerskog mandata odletjeli su sa svojih pozicija. Linić doduše nešto kasnije zbog druge afere, nakon što je portal Index otkrio kako je HBOR, u kojem je šef Nadzornog odbora bio upravo ministar financija Slavko Linić, tvrtki Facta Vera u vlasništvu Šegona, Linićeva pomoćnika, dodijelio kredit u iznosu 31 milijun kuna, na 17 godina, uz poček 4 godine i 13 godina otplate, s kamatnom stopom od svega 3 posto za 5 milijuna kuna te 5,74 posto za dio od 26,4 milijuna kuna. No za svoju smjenu Šegon i Linić očito krive isključivo Milanovića te mu to ni nakon 10 godina nisu oprostili.

Očito lakonski prelazeći preko spornih radnji koje su sami proizvodili, a neke od njih ilustrirane su upravo u slučaju Cammeo.

Nekadašnji zaposlenik Cammea koji je u to vrijeme bio na visokoj poziciji, zapravo desna ruka Koste Minovskog i Vladimira Minovskog, rekao je u ‘’Provjerenom’’, ali pod skrivenim identitetom, da su oni potplaćivali ljude na raznim pozicijama, vodili ih na ručak, davali im automobile te da su se zauzvrat trgale prometne kazne koje je Cammeo dobivao.

Svjedok s neposrednim saznanjima s kojim je razgovarao Nacional tvrdi da je nekadašnji Linićev pomoćnik Branko Šegon odigrao glavnu ulogu u pogodovanju taxi Cammeu u postupku predstečaja. FOTO: Robert Anic/PIXSELL

Iz tvrdnji tog visokopozicioniranog djelatnika Cammea proizlazi da im je Linić pomagao i puno prije predstečajne nagodbe.

“Kada smo došli u Zagreb, morali smo se malo i s politikom povezati. Ja sam upoznao neke ljude u Saboru, a Slavko Linić je Kostu znao od prije”, dodao je. “Sastanci s Linićem događali su se 2010., 2011. godine. Na sastancima smo pričali o tome kako će nam Linić pomoći da uđemo u Zagreb”, izjavio je taj svjedok u ‘’Provjerenom’’.

Međutim, unatoč pomoći ministra, zbog lizinga na automobile, kazni, kredita, ali i velikih troškova obitelji Minovski, tvrtka je brzo zapala u probleme i nagomilala dug od 15 milijuna kuna. Tada su se ponovno obratili za pomoć svom prijatelju Slavku Liniću koji je osmislio sistem predstečajnih nagodbi.

“Na sastancima smo pričali o tome što trebam napraviti da bi mi dug bio oprošten. Bili smo u Ministarstvu financija na sastanku. Pristali su na otpis 70 posto duga, što su kasnije promijenili na 50 posto”, rekao je izvor ‘’Provjerenog’’.

Isti izvor tvrdio je tada da je Slavko Linić dolazio na sastanke i u prostorije Taxi Cammea.

U sudskoj presudi u povodu tužbe koju je taxi Cammeo podigao – i izgubio – protiv Nove TV, svjedok je ponovio sve što je rekao i pred kamerom i njegov je iskaz dio službenog spisa. FOTO: Igor Kralj/PIXSELL, Screenshot/Nova TV

 

To je potvrdio i Nacionalov izvor:

“Linić je, dok je bio ministar, dolazio kod nas u firmu sto puta. I svi su ga radnici i vozači isto vidjeli kad je dolazio.”

Na pitanje što je ministar imao raditi u jednoj privatnoj tvrtki i još k tome toliko često, taj izvor kaže:

“Pa eto, malo se dođe pa se popriča pa se ode u restoran… Tamo je bio blizu restoran Mostovi u Radničkoj pa smo išli na ručkove i večere, ovisno koje je bilo doba dana.”

Novinari ‘’Provjerenog’’ kontaktirali su tada Linića koji im je priznao da je dva puta bio tamo.

“Dva sam puta bio u uredima Cammea. Pokušavali su ući u Zagreb. Ja ga ni s kim nisam povezao iz jednostavnog razloga: on je zbog cijene uvijek dobivao natječaje. Problem je bio broj vozila koja nisu imala vozače”, objasnio je Linić.

Sve te činjenice iznesene su u sudskom postupku koji se vodio po tužbi Cammea – koji je Cammeo pravomoćno izgubio.

‘Minovski je poslao svog tadašnjeg prokurista Dražena Medića da ode kod Linića tražiti pomoć. Mi tada nismo ni čuli za predstečajnu nagodbu. Pogađali su se kao na placu oko oprosta duga’

No unatoč živim svjedocima pa i dokumentima, protiv Linića i Šegona nikada se oko toga nije provela istraga. Svjedok koji o svemu ima neposredna saznanja vrlo bi vjerojatno bio spreman o tomu progovoriti, pokaže li Turudić profesionalni interes da čuje što taj svjedok zna o njihovoj ulozi u pogodovanju Cammeu.

Umjesto toga, glavni državni odvjetnik ni 10 dana od stupanja na dužnost njih dvojicu prima na razgovor o njihovoj odbačenoj prijavi protiv Zorana Milanovića.

Sa Zdravkom Mamićem nekad se vozikao u noćnim vožnjama Zagrebom i ispijao kave u Ilici, s Josipom Rimac izmjenjivao poruke u kojem je on njoj tepao “Di si lipa”, a ona njemu “Di si radosti”. A sada nastavlja niz s ljudima koji su se, zbog afera s kojima su povezani, također trebali naći pod istragom.

Tadašnji premijer Zoran Milanović najprije je tražio razrješenje Linićeva pomoćnika Branka Šegona zbog toga što je HBPR, čiji je predsjednik skupštine bio Linić, dao povlašteni kredit njegovoj tvrtki. FOTO: Jurica Galoic/PIXSELL

Više visokih političkih i pravosudnih izvora za Nacional je izjavilo kako je sastanak novog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića s bivšim ministrom financija u vladi Zorana Milanovića Slavkom Linićem i njegovim nekadašnjim pomoćnikom Brankom Šegonom te uz pratnju Tihomira Kralja, nekadašnjeg pomoćnika šefice Porezne uprave, nečuveni presedan s jednim jedinim ciljem – prenošenja poruke predsjedniku Zoranu Milanoviću kako će se DORH izravno umiješati u njegovu izbornu kampanju. “Taj je sastanak potpuno neuobičajen. Da glavni državni odvjetnik od svih problema koje je zatekao i koje treba rješavati, sad ide kopati po nekoj prijavi od prije 10 ili više godina i prima na sastanak ovu trojicu da bi im rekao što, da je prijava odbačena. Ovdje je bilo bitno samo jedno – neizravno poručiti Milanoviću: ‘Sad slijedi tvoja kampanja i sad ćemo ti secirati dlaku. Obnavljamo sve stare predmete’. Dakle, ovo je definitivno bio uvod u predsjedničku kampanju, samo je Turudić to ipak mogao puno inteligentnije izvesti”, kaže jedan od visokih izvora bliskih DORH-u.

Drugi visoki politički izvor blizak vrhu SDP-a također tvrdi da je evidentno Turudić počeo “lov” na Milanovića.

Zbog načina kako je Turudić odmah na početku svog mandata demonstrirao kako će se baviti svojim političkim neprijateljima, koji su ujedno i neprijatelji HDZ-a, drugi visoki politički izvor blizak i HDZ-u i SDP-u izjavio je zaključno za Nacional sljedeće: “Svi bismo se trebali duboko zabrinuti i strahovati zbog ovakve zlouporabe pravosudne vlasti.”


UVJETI PRENOŠENJA ČLANAKA: Svi članci objavljeni u izdanjima Nacional News Corporationa njegovo su vlasništvo. Nacional News Corporation dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka iz svojih izdanja u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka isključivo kao kratku vijest od najviše deset redaka (300 znakova) uz obavezno navođenje izvora. Nacional News Corporation tužit će prekršitelje pred sudom u Zagrebu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
ljerka.d.

prije 1 mjesec

Uopce se ne cudim da je jedan kanadsi istrazitelj onomad dosao do zakljucka: "Srbi su ku.... sinovi a Hrvati su podmukli ku.... sinovi."

Avatar photo
KUNA

prije 1 mjesec

nACIONALOVI FANTOMI IZVORI I SVJEDOCI !HA HA HA HA HA ::: DA SE COVIJEK UGUSI OD SMJEHA ! DOSLOVCE DA JE TAJSVJEDOK SPAVAO SA LINICEM ZAJEDNO I PRATIO GA U SVAKU STOPU NE BI MOGLO DA BUDE I PRIBLIZNO ISTINI JER JE SVE JEFTINO SMISLJENO OD NACIONALA S NAMJEROM DA SE LINICA ZAPLASI ! MEDJUTIM GLAVNI RAZLOG ZASTO JE ZOKA IZBACIO LINICA JE "INA" LINIC JE TRAZIO DA TADA ZOKA PREMIJER PONISTI UGOVOR MADJARA I INE KOJI JE NASTAO KROZ SANADERA ! ZOKA JE TO ODBIO I VRISTAO TJEDNIMA DA MU SE NADJE BILO STO PROTIV LINICA DA GA SE RIJESI PA GA JE I PRATIO STO SE ZNADE IZ ORIGINALNIH SKRIPTA OD ZOKINA MATOROG KOJI KOMUNISTICKI OTPAD I VJEROJATNO KRVOLOK OKRVAVLJENIH RUKU NAD HRVATSKIM PUKOM !

Avatar photo
KUNA

prije 1 mjesec

???

Avatar photo
NijeRuza

prije 1 mjesec

Kako je to rahmetli Davor Popović fino otpjevao:"Od nameta, nema selameta!"