OPRALI VIŠE OD 630 MILIJUNA KUNA? USKOK pokrenuo istragu protiv 15 osoba

Igor Kralj/PIXSELL

Uskok je, nakon velike akcije uhićenja i pretresa prostorija, u petak pokrenuo istragu protiv 15 osoba koje tereti da su se udružili kako bi ‘oprali’ više od 630 milijuna kuna.

Osim zbog pranja novca osumnjičeni se terete i za pomaganje i poticanje u tom nedjelu te pomaganje u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju, izvijestio je Uskok koji je istragu pokrenuo na temelju prijava sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija i policijskog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK).

Za 13 osumnjičenih zatražen istražni zatvor

Nakon što su osumnjičenici ispitani u sjedištu tužiteljstva njih 13 će u 17,30 sati biti dovedeni pred suca istrage koji će odlučiti o zahtjevu da im odredi jednomjesečni istražni zatvor.

U priopćenju na svojoj internetskoj stranici Uskok je izvijestio da su prva dvojica osumnjičenika od 22. svibnja 2014. do početka travnja ove godine, u Hrvatskoj i Italiji povezali ostale kako bi pribavili nezakonitu dobit “poslovanjem više društava i unošenjem novca ostvarenog kaznenim djelom u legalne financijske tijekove”.

Tužiteljstvo sumnja da su okrivljenici osnivali tvrtke samo kako bi naplaćivali račune poduzećima iz Italije, za robu koju im stvarno nisu isporučili.

Stvarnu prirodu svojih transakcija pritom su prikrivali “nevjerodostojnom poslovnom dokumentacijom i dijelom njihovim daljnjim plasmanom u dogovorene fiktivne poslovne odnose te njihovim gotovinskim podizanjem i konvertiranjem na legalnom financijskom tržištu u euro i druge valute”, otkriva Uskok.

Fiktivna prodaja zlata i drugih plemenitih kovina

Tužiteljstvo navodi da su “u okviru realizacije plana zločinačkog udruženja” osumnjičeni u ime više tvrtki ispostavljali račune talijanskim poduzećima u kojima su neistinito prikazivali da im prodaju velike količine zlata i drugih plemenitih kovina. Iako roba nikada nije isporučena odgovorne osobe talijanskih tvrtki plaćale su račune, u skladu s dogovorom s prvom dvojicom osumnjičenika, pa je na račune četiri hrvatske tvrtke ukupno uplaćeno preko 638 milijuna kuna.

Kako bi prikrili da taj novac nije stečen zakonito organizatori skupine navodno su se dogovorili da će novac podizati u gotovini, kao i da će ga transferirati na račune više osoba i tvrtki te potom podizati i konvertirati u euro i druge valute na legalnom financijskom tržištu, navodi Uskok.

Stoga su pronašli osobe koje su bili formalni direktori tvrtki na čije je račune uplačivan novac koji je u konačnici podizan u gotovini i na legalnom tržištu novca mijenjan u strane valute. Na taj je način u rukama organizatora skupine, po sumnjama Uskoka, u konačnici završilo ‘opranih’ 631 milijun kuna s kojima su “dalje raspolagali u svoju korist i korist ostalih okrivljenika”.

Skupina povezana s novcem i zlatom ukradenim iz policijskog sefa

Prema prvim neslužbenim informacijama uhićenja u akciji u koju su duže vrijeme uključene i strane policije potaknula je krađa dva kilograma zlata i 280 tisuća eura iz sjedišta zagrebačke kriminalističke policije. Iako su mediji navodili da je vlasnik ukradenog zlata i novca Antonio Ivić koji je dokazao porijeklo oduzetih vrijednosti policija je, kako se doznaje, posumnjala u tu verziju priče.

Ivić je, prema neslužbenim informacijama, zajedno sa svojim ocem Pejom i ostalima bio dio međunarodnog lanca koji je u Hrvatskoj prao novac južnoameričkih narko kartela fiktivnim otkupom zlata. Doznaje se da Ivići u četvrtak nisu nađeni na njihovoj adresi u zagrebačkom Vukomercu, ali su nakon saznanja da ih traži policija javili da će se vratiti iz inozemstva.

Zbog provale u sjedište zagrebačke kriminalističke policije sa svojih su dužnosti odstupili ravnatelj policije Vlado Dominić, načelnik zagrebačke policije Goran Burušić i još dvojica zagrebačkih policijskih dužnosnika, dok je s dužnosti udaljen zagrebački načelnik organiziranog kriminaliteta Željko Dolački u čijem se uredu nalazio provaljeni sef.

Komentiraj