Srdjan Ilic/PIXSELL

“Opozicija ne nudi ništa, Zapad treba Vučića”

Jučer i danas kaos na ulicama Beograda. Antivladini prosvjednici napravili su obruč oko zgrade Predsjedništva u kojoj se nalazio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić te tražili njegovu ostavku. Oporba najavljuje da će pasti do Uskrsa, a Vučić im poručuje da se nikog ne boji. U 18 sati prosvjed je za danas završen – ispred zgrade policije gdje su prosvjednici zahtijevali da se oslobode uhićeni koji su sinoć upali u zgradu Radiotelevizije Srbije.

Eskalacija je ovo prosvjeda “1 od 5 milijuna” koji su počeli nakon premlaćivanja jednog od oporbenih političara Borka Stefanovića, a već mjesecima traže Vučićevu ostavku, poštene izbore i slobodu medija.

Reporter HRT-a Dragan Nikolić javio se uživo u središnji Dnevnik HRT-a i dao svojevrsnu analizu događaja u posljednja tri mjeseca u Srbiji.

– Tri mjeseca virus prosvjeda i prosvjednih šetnji proširio se na Srbiju. Sigurno je da to postaje sve ozbiljniji kamenčić koji žulja u cipeli Aleksandra Vučića, ali on jest izabrani predsjednik Srbije i danas dok je bio opkoljen u zgradi predsjedništva igrao je šah s ministrom unutarnjih poslova, objavio na Instagramu, i to dovoljno govori koliko on ozbiljno doživljava pokušaj ugrožavanja njegove vladavine. Opozicija ni nakon 3 mjeseca prosvjeda nije uspjela to kapitalizirati i gnjev građana autoritativnom vladavinom Vučića pretvoriti u nešto više. Zato je i Boško Obradović, istureni političar, koji danas i jučer nastupa u političkom djelu prosvjeda, rekao je Nikolić.

– Treba reći da je danas Vučić podsjetio na današnju 15. godišnjicu, onoga što u Beogradu nazivaju pogromom Srba na Kosovu. Za mnoge analitičare sve ovo što se događa i ove prosvjedne šetnje i pokušaj destabilizacije Vučićeva režima je zapravo samo uvertira u ono što se očekuje s prvim danima ljeta, a to je potpisivanje sporazuma koji bi trebao prekrojiti granice (Srbije i Kosova) bez obzira što na to zaziru u jugoistočnoj Europi, pa i u Hrvatskoj. Zapad zna da Vučić, za razliku od svih onih koji viču protiv njega i poručuju da je autoritarni diktator, jedini sposoban dovesti taj proces do kraja. To je ono što je u ovom trenutku potrebno Zapadu, objasnio je Nikolić.

– U ovim prosvjedima vidi se i rukopis nekih stranih službi. U tom mogućem postbrexitovskom razdoblju Velika Britanija prvenstveno traži novo pozicioniranje na prostoru jugoistočne Europe koji s obzirom na rusku prisutnost, infiltriranje i penetraciju u sva posttranzicijska društva zapadnog Balkana, postaje na duge staze možda i svojevrsna geopolitička britansko-ruska bojišnica, izvijestio je reporter HRT-a Dragan Nikolić iz Beograda.

Stanjem u Srbiji bavila se i Tema dana, a gosti su bili politički analitičar Zoran Kusovac i novinar Jutarnjeg lista i urednik Euraktiv.hr. Željko Trkanjec.

Na pitanje može li u Beogradu doći do smirivanja situacije Kusovac je rekao da situacija uopće nije toliko kaotična koliko izgleda slušajući priopćenja jedne i druge strane.

– Tih prosvjednika koji su upali u RTS bilo je relativno malo. Na tim subotnjim prosvjedima bude po nekoliko desetaka tisuća, obično se kreće od 5 do 30 tisuća. Jučer je samo jedan mali dio htio upasti u RTS, a danas još manji dio je blokirao Predsjedništvo Srbije. Oporba koja prosvjeduje u Beogradu nije homogena. U njoj ima pet relativno prepoznatljivih stranaka, ima i puno manjih strančica i grupacija, a postoji još jedna grupacija koja je formalno nestranačka i koja se okuplja oko glumca Sergeja Trifunovića. Uglavnom, oporba je vrlo heterogena skupina stanaka od ljevice preko nekog desnog centra do ekstremne desnice. Upravo je ta ekstremna desnica predvođena Boškom Obradovićem, za koga svi vjeruju da ima Ljotićevske stavove (podsjetio je da je Ljotić bio kvisling u Drugom svjetskom ratu – to je ona snaga koja je kolaborirala s Nijemcima i koja je punila koncentracijske logore u Srbiji Srbima, Židovima i ostalima). To je jedan fašističko-korporativističko politički svjetonazor koji ima pristaša među mlađima, ali među ozbiljnijim građanima vrlo malo. Upravo zato Boško Obradović pokušava radikalizirati svoje mjesto i svoju ulogu i na taj način nekako postati vođa oporbe. Mislim da se u ovom slučaju radilo o određenoj zloporabi tih jučerašnjih prosvjeda od strane Obradovića. Preostale vođe oporbe nisu imali mogućnost drugačije reagirati nego jednostavno biti tu,. Oni nisu smjeli prepustiti vodstvo Obradoviću. Nisu željeli da ih on marginalizira, a sigurno da barem neki od njih razumiju da ovo što se dogodilo jučer i danas na duži rok ne može biti produktivno, rekao je politički analitičar Zoran Kusovac u emisiji HRT-a Tema dana.

Komentiraj