OPORBENI BOJKOT PLENKOVIĆA: Premijerov debakl ili lukava politička igra?

Premijerov debakl u potrazi za konsenzusom ili pak lukava Plenkovićeva politička igra – tek će sljedeći dani pokazati što je zapravo bio današnji propali pokušaj premijera Andreja Plenkovića da održi odvojene sastanke s čelnicima novoizabrane oporbe, na koji se nije odazvala nijedna oporbena stranka.

Iz vlade su prošlog tjedna najavili da premijer planira pojedinačne sastanke s predstavnicima parlamentarnih stranaka kako bi postigli konsenzus oko ključnih pitanja za državu. “Premijer planira pozvati predstavnike parlamentarnih stranaka iz poštovanja prema njima i prema biračima, kako bi razgovarali o njihovu viđenju ključnih izazova koji su pred Hrvatskom”, rekao je glasnogovornik Vlade Marko Milić. Jučer poslije podne oporbene je čelnike na te sastanke telefonski podsjetila premijerova suradnica u vladi Tena Mišetić.

Nitko nije došao.

Sve oporbene stranke odbile Plenkovićev poziv na sastanak

 

Glavni tajnik najveće opozicijske stranke Nikša Vukas rekao je danas kako je “poziv na bilateralni sastanak u četiri oka netransparentan” i da “nije dobar”.

“Nismo dobili nikakav službeni poziv niti dnevni red niti popis. Dobili smo usmeni poziv iz kabineta premijera Plenkovića”, kazao je Vukas dodajući da “ne možete ići na sastanak bez dnevnog reda i kad se ne zna o čemu će se na sastanku govoriti”.

VUKAS: “Ako ne bude više kandidata, onda ćemo ostati na Peđi”

 

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro rekao je da nije otišao premda “razgovarati svakako treba”. Ali, ovdje je riječ o “neformalnom sastanku bez odgovarajuće forme komunikacije”. “Nije vrijeme za ležerno ćaskanje uz kavu. To nije pravi način”, kazao je, bećarski domećući kako “on inače pije čaj”‘.

Most je prvotno sugerirao da će doći, ali su jutros otkazali i oni, poručujuči kako “Most nikada nije bio, niti će biti poluga za nečije političke kalkulacije”.

“Iako je prvotno Most bio spreman zaboraviti na sve političke razlike, kada je vitalni interes Hrvatske u pitanju, te se odazvati sastanku u Vladi, očito je da nema želje za zajedničkim i konstruktivnim sastankom s cijelom oporbom. Pojedinačni sastanci s opozicijom neće ispuniti pravu svrhu, pa za njima nema ni potrebe. Svoje gospodarske mjere i smjer Most je već komunicirao javnosti i one su poznate ali za njihovu provedbu treba hrabrosti i političke volje. Obračun s korupcijom i reforma pravosuđa, reforma izbornog sustava, smanjenje broja političara i dužnosnika, ukidanje županija i rezanje nameta građanima i poduzetnicima uz obavezan moratorij na kredite i kamate, sve su to prijedlozi Mosta. Vladine mjere očekujemo u Hrvatskom saboru, kao i zajednički sastanak Vlade s opozicijom”, poručio je Most.

“No pasaran!”, aktivistički je danas poručila novoizabrana zastupnica Radničke fronte (RF) Katarina Peović. “Plenković bi da se stvori politički konsenzus oko mjera koje se sprema povući kako bi navodno ‘sanirao krizu’. Saniranje krize za HDZ znači legitimaciju za promjene koje dugo žele provesti i na koje ih interesne skupine potiču. Što se nas tičeo, odgovor je jasan: nema konsenzusa za rezanje radničkih plaća, nema konsenzusa za otpuštanja, nema konsenzusa za opraštanje poreza najbogatijima, nema konsenzusa za privatizaciju zdravstva”.

Nepopustljiva je bila i Dalija Orešković iz Stranke s imenom i prezimenom, kojoj je drago da su se predstavnici oporbe koji su prvotno najavili dolazak u vladu “danas ipak dozvali pameti”. “Svi se razgovori o problemima i budućnosti Hrvatske moraju voditi u Saboru i to javno i transparentno. Ne mogu zastupnici parlamenta na koljenima doći i pokloniti se premijeru na odlasku, nego suprotno – Vlada je ta koja mora u parlamentu objasniti kakvi su to problemi koji nas čekaju i koja su im rješenja, ali to sve nakon što se konstituira Sabor”, podsjetila je Orešković.

Nakon što je opozicija odbila Plenkovićev poziv, dobra volja Vlade naglo se prometnula u uvrijeđenost i ljutnju. “Dobro je da birači vide ponašanje oporbe”, poručio je glasnogovornik Vlade Marko Milić, koji kaže kako “i sa stranim državnicima” sastanke ugovaraju tako da ih zove “zamjenica predstojnika” Tena Mišetić.

Vlada više neće zvati na zajednički sastanak jer “oporba nije pokazala političku volju”, kazao je. “Razlozi odbijanja su im neozbiljni. Oporba je nesvjesna da se Hrvatska nalazi u osjetljivoj situaciji. Htjeli bismo da budu konstruktivni, a ne destruktivni”, poručio je Milić.

GLASNOGOVORNIK VLADE: “Dobro je da birači vide ponašanje oporbe”

O konstruktivnosti je govorio i bivši HDZ-ov predsjednik Sabora Željko Reiner, koji se sada nada potpredsjedničkom mjestu. Bojkot opozicije nazvao je “neozbiljnim”, a sumnje da bi sastanci u četiri oka mogli značiti nekorektne razgovore, što su ih iznijeli svi opozicijski čelnici, Reiner je nazvao “potpunim besmislicama”.

“Vi jako dobro znate da je jučer na stranačkim tijelima vrlo jasno rečeno da HDZ apsolutno se ne želi nikoga privlačiti u vladajuću većinu. Ona je solidna, ona je formirana, postoje potpisi i samo se čeka formalnost da se proglase konačni rezultati izbora.HDZ nema namjeru nikoga privlačiti, osim ako to netko javno, svojevoljno, unaprijed iskaže”, kazao je Reiner. “Odbijanje”, kaže, “nije dobar znak, mogu reći da me brine. Može se pretpostaviti da i u radu Sabora takve konstruktivnosti neće biti”, kazao je Reiner.

A što ako to što dužnosniku HDZ-a izgleda kao “nekonstruktivnost”, nije drugo nego znak da je Hrvatska napokon dobila – dobru opoziciju?

Komentiraj