Saborska oporba ‘sasjekla’ je u petak predložene izmjene Zakona o edukacijsko-rehabilitacijskoj djelatnosti, nazvavši ih paradoksalnima, nedosljednima i neodgovornima, a određene dvojbe imali su i vladajući zastupnici.

Edukacijski rehabilitatori redom kritiziraju te izmjene, jer se struka obezvrijedila, podijelila, oslabila, izmjenama ste i djeci s teškoćama u razvoju i roditeljima rekli da je apsolutno nevažno tko će provoditi rehabilitaciju, poručila je Marija Afirev (SDP) predstavnici resornog Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

To Ministarstvo, naime, predlaže brisati obvezu udruživanja u Hrvatsku komoru edukacijskih rehabilitatora i obvezu provjere stručnosti pri Komori, radi obnavljanja licence magistru edukacijske rehabilitacije i sveučilišnom prvostupniku rehabilitacije.

Što su edukatori zgriješili da ih je snašla ovakva sudbina, ustrajava Alfirev, čije razmišljanje dijeli Branimir Bunjac (Živi zid), koji očiglednim drži postojanje sukoba s Komorom.

Temelji li se sukob na ingerencijama koje bi vi željeli preuzeti ili na nekim materijalnim interesima, pitao je predstavnicu Ministarstva i poručio da bi Komora edukacijskih rehabilitatora trebala biti u jednakom položaju kao i druge komore.

Prijedlog da Komora edukacijskih rehabilitatora vodi postupke priznavanja inozemnih diploma, osim za rehabilitatore u predškolskim i školskim ustanovama, smeta i Gorana Beusa-Richembergha (Glas), koji upozorava da se radi o presedanu za koji nema “suvislog razloga”. Ni u jednoj djelatnosti nije se dogodilo da se stručnjaci iz iste domene dijele u dvije klase ovisno o tome gdje rade, kazao je zastupnik, te poručio nadležnima da ne rade segregaciju u struci.

I Kažimir Varda iz Kluba BM 365, koji pripada vladajućoj većini, propituje neka rješenja i poziva da se o njima razmisli do drugog čitanja. Prijedlogom o neobveznom članstvu u Komori odričemo se sustava shvaćanja regulatornih profesija, kaže zastupnik. Napominje kako su u savjetovanju o zakonu stigle 142 primjedbe, a prihvaćeno je samo njih deset.

Iako HDZ podržava prijedlog, Ante Babić (HDZ) apostrofira velik broj pristiglih primjedbi, uglavnom od struke, te činjenicu da nijedna nije prihvaćena.

Predstavnica Ministarstva Margareta Mađerić (foto) ističe da su predložena rješenja “rezultat rada radne skupine, ali i usuglašavanja s nadležnim tijelima”. Ističe kako je prijedlog u prvom čitanju te da su svi prijedlozi dobrodošli.

Komentiraj