Oporba tvrdi da ni drugi dio Vladina pravosudnog paketa nije reformski

FaH/ Damir SENÈAR

Saborska oporba u četvrtak je sa zadrškom dočekala i drugi dio paketa Vladine mini pravosudne reforme, ponavljajući kako se tu ne radi o reformi, nego o nizu tehničkih izmjena zakona o područjima i sjedištima državnih odvjetništava, o Državnom odvjetništvu te o Državnoodvjetničkom vijeću (DOV).

Ti zakoni se bave organizacijom, tehničkim stvarima, u biti ne rješavaju ništa bitno, iako je sama tema zanimljiva za građane, ističe Branimir Bunjac (ŽZ). Građanima je, kaže, zanimljivo zašto Državno odvjetništvo (DO) selektivno odlučuje protiv koga će pokrenuti postupak, zašto neki postupci idu brzo, a neki traju godinama, zašto DO nije ušlo u trag ni jednom tajnom računu, zašto je stala borba protiv korupcije. Posebno ga zanima je li Državno odvjetništvo sudjelovalo u sastavljanju parlamentarne većine i održava li je još uvijek.

Ovo nije reforma, ovo je niz tehničkih izmjena tri zakona, u jednom dobrih, u drugom loših, radi se o redestribuciji državnih odvjetništava bez ikakvih kriterija, kaže Peđa Grbin (SDP) koji do drugog čitanja očekuje podatke o broju predmeta, opterećenosti državnih odvjetništva da se vidi da su sva formiranja opravdana.

Pozdravlja objavu imovinskih kartica državnih odvjetnika, te traži njihovu sigurnosnu provjeru.

Glavaš: Zamjenik županijskog odvjetnika bio je agresor na Hrvatsku

Taj je prijedlog “odličnim” ocijenio i Branimir Glavaš (HDSSB), navodeći kako danas u Osijeku, kao zamjenik županijskog državnog odvjetnika, u odjelu za ratne zločine radi osoba koja je aktivno sudjelovala u agresorskoj vojsci i napadao je istok Hrvatske. Prije par mjeseci uspio je i kćer zaposliti u Državnom odvjetništvu, kazao je Glavaš, ističući da onaj tko je rušio ustavni poredak ne može biti u DORH-u.

“Vi ste zadnji koji bi smio prozboriti riječ ratni zločin, sramite se!”, uzvratio mu je Grbin, što Glavaš nije odšutio. “To da će netko pričati o ratnim zločinima, može vaš stric”, prozvao je SDP-ova zastupnika koji mu je odgovorio da nema strica.

Sigurnosnu provjeru podržava i Miro Bulj (Most). Žalosno je, kaže, da je agresor u strukturama Državnog odvjetništva. To je presedan moguć samo u Hrvatskoj, rekao je.

Mostov zastupnik Robert Podolnjak posebno se fokusirao na predviđene novosti u postupku izbora glavnog državnog odvjetnika.

Naime, šest mjeseci prije isteka njegova mandata, DOV će raspisati javni poziv, sve pristigle kandidature poslat će Vladi koja će Saboru predložiti kandidata za glavnog državnog odvjetnika, rekao je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Kristijan Turkalj, napominjući kako se mandat glavnog državnog odvjetnika ograničava na maskimalno dva.

Sadašnja procedura izbora je čisto politička, a važno je da glavnog državnog odvjetnika učinimo nezavisnim od izvršne vlasti, kaže Podolnjak i najavljuje kako će Most tražiti da DOV ne bude samo administrativno tijelo, koje će tek zaprimati kandidature, nego da uz njih izradi i mišljenja o svakom kandidatu.

Mostov zastupnik logičnim drži da se, kad se već propisuje novi postupak izbora, on primjeni na izbor glavnog državnog odvjetnika koji uskoro predstoji.

Predložene izmjene hvali HDZ. Zakoni će pridonijeti učinkovitosti sustava, kaže Marija Jelkovac koja pozdravlja obvezu javne objave imovinskih kartica državnih odvjetnika. Vladi predlaže da do drugog čitanja razmotriti ideju da državni odvjetnici i njihovi prvi zamjenici moraju biti iz različitih odjela, građanskoupravnih i kaznenih.

Sabor je današnji rad završio ranije nego se očekivalo, dijela Mostovih zastupnika koji su se prijavili za raspravu nije bilo u Sabornici, a za razliku od prijepodneva broj replika bio je simboličan.

Komentiraj