Oporba traži da se pravo na pobačaj vrati u Ustav

Oporba traži vraćanje pobačaja u Ustav te su pozvali građane da se uključe u javnu raspravu o prijedlogu ustavnih promjena.

Javna rasprava o HDZ-ovu prijedlogu ustavnih promjena koje se odnose samo na referendum traje do 22. listopada. Ujedinjena lijevo-liberalna oporba sazvala je konferenciju za novinare kako bi pozvala građane da se uključe u tu raspravu i da svojim prigovorima pokažu vladajućima da većina hrvatskih građana, među kojima su i birači HDZ-a, pravo žene na izbor smatra osnovnim ljudskim pravom koje mora biti zapisano u Ustavu, prenosi HRT.

Cilj povratka pobačaja u Ustav

“Ono što je nama cilj da vratimo pobačaj u Ustav kako bismo zaštitili temeljno pravo koje je ugroženo velikim brojem prizivača savjesti, ali i globalnim trendovima”, rekla je Katarina Peović. Romana Nikolić iz Kluba zastupnika Socijaldemokrati pozvala je Vladu da ispoštuje rješenje Ustavnog suda i predloži novi zakon koji će uz pitanje prekida trudnoće regulirati i pitanje priziva savjesti.

Velik porast priziva savjesti

Natalija Martinčević iz Kluba zastupnika Reformisti-Fokus, pita se od kuda odjednom toliki porast priziva savjesti kod naših liječnika. “Možda to ima veze s tim da u ovom trenutku u Hrvatskoj je 90 posto ravnatelja bolnica u HDZ-u”, rekla je Martinčević a Ivana Kekin iz Kluba zastupnika Zeleno-lijevog bloka nadovezala se i rekla kako pobačaj na zahtjev u Hrvatskoj u mnogim slučajevima nije dostupan, a kamoli siguran.

Anka Mrak Taritaš, Klub zastupnika GLAS-Centar je upravo stoga pozvala sve da se uključe i daju svoje primjedbe vezano za Ustavne promjene.

Peđa Grbin iz Kluba zastupnika SDP-a oštro je rekao da do izmjena Ustava u Saboru neće doći ako se HDZ me privede zdravoj pameti ali da postoji referendum koji će promijeniti stvari.

 

Komentiraj