Oporba pozdravlja zahtjev EK-a za jačanjem Povjerenstva za sukob interesa

Saborska oporba pozdravila je u četvrtak zahtjev Europske komisije (EK) da Hrvatska u procesu pristupanja schengenskoj zoni ojača Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesu, posebno mehanizme kažnjavanja, dok dio vladajućih tvrdi da su potrebna poboljšanja kako bi Povjerenstvo dobilo na operativnosti.

SDP-ov Peđa Grbin podsjeća da je donošenje Zakona o sprečavaju sukoba interesa bio jedan od uvjeta za zaključivanje pristupnih pregovora s Europskom unijom.

“Da nismo usvojili pravila o sprečavanju sukoba interesa i Povjerenstvu dali relativno široke ovlasti, ne bismo bili u EU-u. A sada, nakon što smo ušli u EU, ponašamo se kao neki kojima smo se smijali, recimo Bugarskoj ili Rumunjskoj koje su ušle u EU, a onda počele kršiti pravila i uvjete za ulazak. Hrvatska je govorila da se neće tako ponašati, ali bio je dovoljan dolazak HDZ-a na vlast da tome okrenemo leđa”, rekao je Grbin.

Borba protiv sukoba interesa Hrvatskoj je potrebna jer je sukob interesa prvi korak prema korupciji. Ako ne želimo biti među najkorumpiranijim državama Europe i svijeta moramo krenuti u sprečavanje sukoba interesa. Činjenica da je EK imao potrebu pisati o tome u izvješću jasan je indikator da je to i Europi važno, istaknuo je.

No, to je prije svega važno zbog hrvatskih građana i zbog uvjeta pod kojima političari u Hrvatskoj obnašaju svoj posao.

“Ako želimo politiku koja se brine o interesu građana, onda ćemo postaviti stroga i oštra pravila o sprečavanju sukoba interesa. Ako se  želimo vratiti u doba Ive Sanadera ili još ranije povest ćemo se za onim što nam Plenković nudi, a ja mislim da je to krivi smjer”, poručio je SDP-ovac u izjavi novinarima.

Glavak: Izvrstan uspjeh Vlade

HDZ-ova Sunčana Glavak ocjenjuje kako je sjajna vijest da je Hrvatska ispunila sve tehničke uvjete za ulazak u Schengen.

“Sve što je učinjeno u protekle tri godine izvrstan je uspjeh Vlade i uvjerena sam da ćemo nastaviti u tom smjeru, da Hrvatska što prije postane punopravna članica schengenskog prostora jer je to u interesu naših, ali i građana EU-a, kao i susjednih zemalja. Hrvatska ima najdužu granicu i mi smo na neki način čuvari europskog mira i sigurnosti”, kaže Glavak.

Povjerenstvo ima svoje ovlasti, mora raditi sukladno zakonu i tumačiti ga na ispravan način, a hoće li doći do promjene zakona, hoće li se ovlasti proširiti ili neće, o tome treba razgovarati i konačnu riječ prepustiti zakonodavcu, rekla je Glavak.

Milorad Batinić iz HNS-a kaže kako je činjenica da ima određenih dilema oko postojećeg Zakona o sprečavanju sukoba interesa, pa u njegovoj stranci smatraju da bi ga trebalo popraviti.

“Penalizacija treba ostati na sudbenoj vlasti, a svakako bi trebala određena poboljšanja da Povjerenstvo dobije na operativnosti, ali i na uvjerljivosti donošenja odluka, kako ne bi bilo nesnalaženja. U HNS-u se zalažemo za transparentnost i cilj nam je da se ovlasti Povjerenstva dovedu na europsku razinu”, poručio je Batinić.

Komentiraj