OPORBA PAVIĆU “Bahati ste i niste se pripremili”

Patrik Macek/PIXSELL

Čak 34 replike, prozivke oporbe da je bahat i da se nije pripremio ‘zaradio’ je u četvrtak na svoje uvodno izlaganje ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, koji je prijepodne Hrvatskom saboru predstavio polovicu od ukupno šest zakonskih prijedloga iz paketa cjelovite mirovinske reforme.

Sabor, naime, raspravlja o izmjenama zakona o mirovinskom osiguranju, o stažu osiguranja s povećanim trajanjem, o dodatku na mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju.

Nijedan se ministar ne bi svojevoljno upustio u reformu da to ne mora, rekao je Pavić i opetovao da se rješenjima koje Vlada predlaže žele osigurati veće mirovine, stabilniji mirovinski sustav te da sve generacije umirovljenika budu jednakopravne u tom sustavu.

Rezultati mirovinske reforme moraju se sagledati dugoročno, a mi smo gledali do 2070., rekao je Pavić i naglasio da samo 19 posto hrvatskih umirovljenika ima puni staž.

Pavić poručio Petrovu: Ljubomorni ste jer ste izašli iz Vlade

Što koriste u Vladi da mislite da sve raste, ja imam informaciju da procjene govore da BDP pada, rekao je ministru Mostov zastupnik Božo Petrov.

Ljubomorni ste jer ste izašli iz Vlade, a sve nam dobro ide, imamo više zaposlenih, riješili smo Agrokor, radimo na dobrobit građana, uzvratio mu je Pavić.

I ostali Mostovi zastupnici ministru spočitavaju da nema pravih reformi, da se sve svodi na prelijevanje ‘iz šupljeg u prazno’, da se Vlada ponaša kao da nije dio struktura koje zemljom vladaju više od 20 godina. “Vaša je zasluga što je samo 15 posto umirovljenika otišlo u starosnu mirovinu, ne prodajte nam priču da vi niste odgovorni, poručio je ministru Nikola Grmoja.

Maras: Građani su vam pokazali prstom dolje

Ministra nisu štedjeli ni SDP-ovi zastupnici. Možete pričati što želite, činjenica je da građani pokazuju prstom dolje, rekao mu je Gordan Maras i prozvao ga da se nije pripremio te da su na subotnjem prosvjedu sindikata ljudi najburnije negativno reagirali na njegovo ime. Znaju da je povećanje mirovina od 24 kune crkavica, izjavio je Maras.

Pavić mu uzvraća da u mandatu Vlade u kojoj je on bio ministar usklađivanja mirovina uopće nije bilo. Vi se niste pripremili jer se bavite unutarstranačkim pitanjima, a perfomansi koje izvodite nikoga ne impresioniraju, rekao mu je.

“Zanimljivo je da sindikati nisu prosvjedovali kad ste vi produživali odlazak u mirovinu na 67 godina”, uzvratio je ministar Željku Jovanoviću, koji je apostrofirao pismo triju sindikalnih središnjica zastupnicima.

Radite eutanaziju 2. mirovinskog stupa, na koncu će ostati samo reći ‘Počivali u miru’, ustvrdila je SDP-ova Marija Alfirev.

Bivši ministar mirovinskog sustava Mirando Mrsić (Demokrati) Pavića je pitao tko financira spotove u medijima o mirovinskoj reformi, preko koje agencije je ugovoreno njihovo objavljivanje, koliko košta reklama.

Ne reklamiram sebe, nego informiram građane, odgovorio mu je Pavić i spočitnuo da je kao bivši ministar krao građane, nacionalizirao 4,2 milijarde kuna, preveo ih iz jednog u drug stup. Izbačeni ste iz stranke jer ste predlagali veću penalizaciju poduzetnika, poručio je Pavić zastupniku Mrsiću.

Đujić: Zaustavite bahato ministrovo ponašanje

Zaustavite bahato ministrovo ponašanje, dolazi ovdje s fasciklima i dosjeima zastupnika i analizira tko je što radio, pozvao je Saša Đujić (SDP).

Ako se ovako nastavi, zamolite oporbu da izađe van, da bi vaš napuhani ministar mogao letjeti po sabornici kao balon, pozvao je predsjednika Sabora HSS-ov Željko Lenart u raspravi koja je bila toliko dinamična da je Petrov dobio dvije opomene, Maras i Mrsić po jednu.

Komentiraj