Prosvjedi oporbe protiv predsjednika Madura, u kojima je do sada poginulo 20 osoba, a uhićeno nekoliko stotina, nastavili su se u subotu u Venezueli u vrlo napetoj atmosferi.

Odlučna prosvjedovati sve dok se ne održe izvanredni izbori, oporba je pozvala na “tihi marš” u podne prema sjedištima venezuelskih biskupija u cijeloj zemlji.

Bit će to test za vlasti, nakon sukoba između policije i vojske, koje su prosvjednike rastjerivale suzavcem i gumenim mecima, i prosvjednika koji su uzvraćali kamenjem i molotovljevim koktelima.

Tijekom tri tjedna poginulo je 20 osoba, prema podacima vlasti, od kojih desetak u noći s četvrtka na petak u Caracasu. Više od 600 osoba je uhićeno.

Nakon prosvjeda u subotu, za ponedjeljak je najavljena “nacionalna blokada” cesta.

“Narod se nikad neće umoriti. Više se ne boji i osvojit će slobodu”, obećao je u petak predsjednik parlamenta koji kontrolira oporba, Julio Borges.

U Venezueli, zemlji bogatoj naftom koja se suočila s teškom gospodarskom krizom nakon pada cijena nafte, nedostaje hrane i lijekova. Pokret izazvan bijesom naroda nastavit će se unatoč represicij, predviđa sociolog Francisco Coello.

“U zemlji više nema zdravoga tkiva. Ljudi će nastaviti prosvjedovati”, objasnio je.

Oporba i vlada uyajamno se optužuju za nasilje. Gradonačelnik Caracasa Jorge Rodriguez nazvao je vođe oporbe “zvijerima žednim krvi”.

Premda oporba zasad nije postigla glavni cilj – prijevremene izbore – ipak je pronašla jedinostvo i potporu naroda i saveznika u inozemstvu.

Glavni tajnik Organizacije američkih država Luis Almagro optužio je Madurovu vladu za “kukavičluk”.

“Kada politički vođe zapovijede da se puca na njihov vlastiti narod, to je vrlo snažan znak kukavičluka i slabosti venezuelskog režima”, rekao je Almagro.

Jedanaest latinoameričkih zemalja i SAD tražile su da se poštuje pravo na mirne prosvjede i na izbore koji bi omogućili izlazak iz krize. U četvrtak je nasilje osudila i Europska unija.

Maduro, koji je optužio oporbu za “teroristički puč” koji, kako tvrdi, potiče SAD – što je Washington opovrgnuo – povećao je posljednjih dana broj policajaca na ulicama, kao i vojske koja ga “bezuvjetno” podupire.

Komentiraj