Oporba napustila sabornicu: “Tužan dan za demokraciju u Hrvatskoj”

Opozicija je napustila sabornicu i odbila glasati o proračunu. “I desni i lijevi dio oporbe izašao je van jer ne želi sudjelovati u ovom cirkusu”, prenio je N1 riječi zastupnika Zeleno-lijevog bloka Tomislava Tomaševića.

Na početku sjednice klubovi zastupnika zatražili su stanku.

Peđa Grbin je zatražio stanku i istaknuo kako je Vlada predstavljenim prijedlogom proračuna pokazala potpuno nerazumijevanje krize u kojoj se nalazimo. “Ta kriza je takva da svakoga dana umiru dva školska razreda, a Vlada odbija bez suvislog obrazloženja sve amandmane oporbe. Iz krize možemo izaći samo suradnjom, a ne primjenom sile.” Istaknuo je da stoga SDP neće sudjelovati u glasanju o proračunu.

Stanku je zatražio i Miroslav Škoro u ime svoje stranke, koji je također najavio da neće glasati o prijedlogu proračuna. Božo Petrov također je zatražio stanku i u ime Mosta zamolio je vladajuće da ne odbijaju amandmane oporbe. “Vi razumijete zbog čega je baš sada trebali starijima uvesti nove troškove za TV prijamnike, vi sve znate. Ali, znanje koje imate iskoristili ste samo da vama bude bolje.”

Hrvoje Zekanović također je zatražio stanku od 10 minuta. “Nije nam se omogućilo da sudjelujemo u kreiranju proračuna. Naši amandmani o demografskoj katastrofi nažalost nisu prihvaćeni.”

Tomislav Tomašević također je kazao da njegov klub neće sudjelovati u glasanju o amandmanima o proračunu. Nakon toga, oporba je napustila sabornicu.

“Danas je tužan dan za demokraciju u Hrvatskoj i sve stanovnike. U ova dva dana dogodilo se teško nerazumijevanje za socijalne potrebe stanovnika – jedan je ovršni zakon gdje vlast nije imala razumjevanja za 220.000 ovršenih koji su postali građani drugog reda. Također, jučer kod rasprave o proračunu vladajući HDZ u dva dana nijedan zastupnik nije bio u Saboru, preko 30 amandmana su odbili bez diskusije. To je dokaz da HDZ na čelu s Plenkoivćem nastavlja trgovačku koaliciju što nam je neprihvatljivo”, rekao je Milan Vrkljan.

“Ne želimo sudjelovati u ovome. Nije nam problem što su nam odbili amandmane, problem je što vladajućih nije bilo u Saboru i nije ih briga što oporba ima za reći”, rekao je Božo Petrov na Trgu sv. Marka, ispred zgrade Sabora.

Komentiraj