Oporba najavila pokretanje postupka opoziva ministra Beroša

Borba protiv epidemije promovirala je ministra zdravstva Vilija Beroša u pravu zvijezdu, na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima dobio je na HDZ-ovoj listi čak više preferencijskih glasova nego premijer Andrej Plenković, a ovih dana mediji spekuliraju hoće li i kada Beroš biti – smijenjen.

U Vladi, piše Novi list, tvrde da Berošev status uopće nije tema. No, opoba se sprema pokrenuti u Saboru postupak izglasavanja nepovjerenja ministru zdravstva. Inicijativa za to dolazi iz SDP-a, koji i sam može skupiti najmanje 31 zastupnički potpis, koliko je potrebno za zahtjev za opoziv, ali će se početkom tjedna konzultirati o tome s ostatkom opozicije.

“Sve što se događalo proteklih nekoliko tjedana, od obustave isporuke lijekova bolnicama, pa do skandala s informatičkom platformom Cijepise.hr, pokazuje da ministar Beroš jednostavno mora otići. Potpuno je neprihvatljivo da sustav cijepljenja ne funkcionira, a da onda saznamo da je prijateljima i podržavateljima HDZ-a dodijeljen posao vezan za to. Potpuno je neprihvatljivo da se zarađuje na životima i zdravlju ljudi. Zato Beroš definitivno više ne može biti ministar zdravstva i SDP će idućih dana započeti konzultacije s drugim oporbenim strankama o pokretanju postupka njegovog opoziva”, rekao je za Novi list predsjednik SDP-a Peđa Grbin i dodao da to nema veze s lokalnim izborima već isključivo s činjenicom da su skandali unutar Ministarstva zdravstva toliki da bi u svakoj normalnoj državi ministar i sam ponudio ostavku.

Glasovanje o nepovjerenju mora se održati u razmaku od sedam do 30 dana nakon podnošenja prijedloga. Dakle, ako oporba sljedeći tjedan pokrene postupak Beroševog opoziva, o njemu se može glasovati već i do lokalnih izbora, budući da će Sabor zasjedati do 7. svibnja. Ali, Plenković to ne može odgoditi za vrijeme poslije izbora, jer bi do tada istekao rok od 30 dana.

Komentiraj