OPORBA DALA NEGATIVNO MIŠLJENJE HRT-U: “To je televizija koju svi plaćaju, a nitko ne gleda”

Oporbeni klubovi u Hrvatskom saboru u četvrtak su dali negativno mišljenje na poslovanje HRT-a u zadnje tri godine upozorivši da javna televizija nije otkrila niti jednu koruptivnu aferu, a informativni program je “bezbojan, bljutav i zastario”.

Navodeći da neće podržati tri izvješća o poslovanju HRT-a, Nenad Stazić rekao je u ime Kluba SDP-a da je HRT javni servis samo po tome što ga financira javnost. “To je televizija koju svi plaćaju, a nitko ne gleda jer na njoj nema što vidjeti osim najobičnije političke propagande i nacionalističkog kiča”, kazao je Stazić tijekom rasprave o izvješćima o poslovanju HRT-a za 2016., 2017. i 2018. godinu.

Stazić: Javnost gleda N1, na HRT-u klima zabrana

Komentirajući zalaganje da se TV pristojba poveća za 16 kuna, Stazić je poručio da uz tako “jezivi program” HRT treba biti na tržištu. Neka ga plaćaju Katolička crkva, jer samo o njoj izvještavaju, i Vlada koju prati na neprofesionalan način i samo protokolarno, dodao je.

Stazić smatra kako je HRT bio javni servis kada je njime upravljao Mirko Galić. Istaknuo je da su sve koruptivne afere ministara otkrili portali Index i Telegram, javnost gleda N1 kako bi se istinito informirala, a na HRT-u vlada klima zabrana te se važne teme za javnost ne diraju.

Da HRT nije prvi otkrio niti jednu aferu ili problem u društvu upozorio je i Nikola Grmoja (Klub Mosta). Naveo je da u informativnom servisu nema mjesta za oporbu, a ministri i vlada imaju 70 posto debatnog prostora. Također, ni HDZ-ova opozicija Andreju Plenkoviću nema prostora na javnoj televiziji.

Grmoja smatra da je na HRT-u najveći problem što nisu dovoljno ažurni, iako imaju najbolju tehniku, a privatne televizije ih u svemu stižu. Također, zabrinjava ga što na HRT-u nema svijesti bi te stvari trebalo mijenjati.

Richembergh: Za seriju “General” bačeno deset milijuna kuna

Ines Strenja (Most) upitala je zašto se ulaže u vanjske produkcije, koje su samo reklama i zabava, a emisije HRT-ovih novinara gurnute su na 4. program. Informativni program u službi je politike na vlasti. “Zanemarili ste obavezu i dužnost javne televizije”, ocijenila je.

Upozorivši da se raspravlja o izvješćima od prije četiri godine, Goran Beus Richembergh (GLAS) ocijenio je da se na HRT-u odustalo od modela restrukturiranja, restrikcija i ušteda, što je bio glavni zahtjev javnosti.

Richembergh je ocijenio da je HTV,  iako može proizvesti projekte vrhunske kvalitete kao što su “A strana”, “The Voice” i “Zabivaka”, “u vjetar” bacio i deset milijuna kuna za seriju “General”. Scenarij za tu seriju bio je toliko primitivan i jadan da nije mogao proizvesti dobro seriju, no to je, kazao je, netko prije toga morao pročitati.

Govoreći o informativnom programu, Richembergh je rekao da je on “bezbojan, bljutav, zastario i anakron” i upitao zašto HRT nije otkrio niti jedan slučaj koruptivnih afera u zemlji.

HDZ: HRT konsolidirao poslovanje

S druge strane, Goran Marić u ime Kluba zastupnika HDZ-a ustvrdio je da su izvješća dobro strukturirana i sadržavaju bitne podatke. Smatra kako podaci upućuju na konsolidiranje poslovanja, a financijski pokazatelji su iz godine u godinu sve bolji. Uz to, dugoročne obaveze su gotovo prepolovljene, obaveze prema bankama su smanjene, kao i troškovi kamata.

Marić je poručio kako bi ideološki utjecaj pri raspravi o izvješćima o poslovanju HRT-a trebao biti minimalan.

“U dosadašnjim raspravama ideologija je natkrilila racionalan pristup analizi izvješća, jer nisam čuo niti riječi o bilanci ni o rezultatima poslovanja, prihodima, rashodima i sl. Dok je ravnatelj HRT-a bio nositelj štafete bivšeg predsjednika bivše države onda su ovdje bili panegerici, a rezultati poslovanja bili su grozni”, kazao je.

Komentiraj