OPET PROMJENA VREMENA: Stiže snijeg i pad temperatura

Goran Stanzl/PIXSELL

Nakon ovog tjedna, iznadprosječno toplog, sljedeći će biti zamjetno hladniji, ne samo od ovoga, nego u većini Hrvatske i od prosječnog ovog dijela godine. Prije te hladnoće, treba izdržati današnju južinu, do kraja dana gotovo posvuda i kišu, a u kontinentalnom području ponegdje već i snijeg, pa olujnu buru. Vrijeme će nam se ponovno promijeniti, prenosi HRT.

Poslijepodne kiša, navečer u gorju i snijeg.

Slaba kiša na Jadranu, uglavnom sjevernom, moguća je već prijepodne, a češće i znatnije bit će navečer, te osobito u noći i sutra prijepodne. I u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, te u gorskoj Hrvatskoj u drugom će dijelu dana biti kiše. Zbog dolaska hladnijeg zraka snježna će se granica već u noći spustiti do nižih dijelova Gorskog kotara i Like pa će do sutra u podne snježni pokrivač biti većinom viši od 10 cm, ponegdje vjerojatno i viši od 20! Snijega će biti i u planinama unutrašnjosti Dalmacije, prema Bosni i Hercegovini.

Sutra snijeg i u nekim nizinama.

Prema sjeveru Hrvatske kiša će danas počinjati kasnije, a ponegdje je vjerojatno neće biti ni do ponoći, najvjerojatnije u Međimurju, Podravini, Baranji te zapadnome Srijemu. Diljem središnje i istočne Hrvatske snježna će se granica tijekom noći spuštati, pri čemu je stvaranje snježnog pokrivača u nizinskom području sutra najvjerojatnije u Karlovačkoj županiji, dijelu Zagrebačke, Sisačko-moslavačke te posebice u istočnijoj Posavini, te zapadnoj Slavoniji. Već sutra poslijepodne oborine će u većini Hrvatske prestati, a i barem djelomice će se razvedriti.

Prognostičari Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a upozoravaju  na danas potkraj dana i u noći moguće neverine na moru, te na olujne udare juga i jugozapadnog vjetra, a za sutra će spominjati i sjeverozapadni vjetar, te mjestimičnu buru. Prognostičari Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, osim za pomorce, objavili su upozorenja europskom sustavu MeteoAlarm. Za danas samo zbog vjetra, a već sutra i zbog oborine. Tko kreće na put, obavezno nek prije toga pogleda najnovija upozorenja, a i izvještaje HAK-a.

Vikend vjetrovit

Bura će još češća biti u subotu, u drugom dijelu dana i sve jača, a u nedjelju će vrlo vjerojatno u mnogim mjestima potpuno prekidati promet morem i obalom. Relativno vjetrovito bit će i u kontinetalnom području, uz ponegdje jak, na udare i olujan sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Već u ponedjeljak bura će slabjeti, pa neće pojačavati osjećaj hladnoće. No, bit će hladno i bez nje. I na moru i na kopnu većinom čak i hladnije nego što je uobičajeno u drugom desetodnevlju siječnja. Najniža temperatura zraka, koja se mjeri uglavnom tijekom noći i jutra, u kontinentalnom će području biti većinom niža od -5°C, ponegdje čak i oko -20°C, pri čemu će u nekim danima biti i cjelodnevnih „minusa“. Negativni predznak temperature zraka bilježit će se i u većini mjesta na Jadranu. Srećom, samo u noćnim i jutarnjim satima.

Komentiraj