Igor Kralj/PIXSELL

OPET PREOKRET: Karamarko i Petrov predlažu Tihomira Oreškovića za mandatara

Izvor blizak vrhu HDZ-a Nacionalu je otkrio da su se Petrov i Karamarko usuglasili da za mandatara Vlade predlože nekadašnjeg predsjednika Uprave Plive, Tihomira Oreškovića.

Ta je vijest potvđena nakon završetka sastanka čelnika MOST-a nezavisnih lista i Domoljubne koalicije Bože Petrova i Tomislava Karamarka.

O ministarstvima se na sastanku u Sheratonu nisu detaljno dogovarali, ali obojica čelnika su optimistični, očekuju kako će novu Vladu Hrvatska dobiti u idućih mjesec dana, a uskoro će se, kažu, dogovoriti i o datumu konstituiranja Sabora.

Petrov je zadovoljan što je za mandatara prihvaćena nestranačka stručna osoba, a na pitanje koliko je vremena Orešković imao da donesu odluku hoće li prihvatiti funkciju premijera odgovorio je kako je HDZ već prije nekoliko mjeseci kontaktirao s Oreškovićem nudeći mu sudjelovanje u budućoj Vladi.

Petrov je također potvrdio da je Orešković za mandatara utvrđen na prijedlog Domoljubne koalicije.

Podsjetimo sjednica Nacionalnog vijeća HDZ-a, na kojoj bi trebalo biti riječi o zajedničkoj Vladi s Mostom te imenom mandatara, započela je u srijedu umjesto u najavljenih 11, tek oko 12,30 sati, jer je predsjednik stranke Tomislav Karamarko, koji je sa polusatnim zakašnjenjem stigao u hotel Panorama, u pokrajnjoj dvorani održao zatvoreni sastanak s članovima Predsjedništva. Karamarko se potom uputio u veliku dvoranu gdje su ga čekali članovi Nacionalnog vijeća.

Tko je Tihomir Orešković?

Orešković je rođen 1966. godine u Zagrebu, 1989. godine diplomirao je kemiju na Sveučilištu McMaster u Kanadi, na kojem je 1991. završio i MBA studij usmjeren na financije i informacijske sustave.

Profesionalnu karijeru započeo je 1992. u proizvodnji farmaceutske tvrtke Eli Lilly u Kanadi u kojoj je obnašao i različite funkcije u segmentu financija i međunarodnog poslovanja, uključujući Latinsku Ameriku i Aziju, a iz te tvrtke odlazi s pozicije direktora za odnose s državnom administracijom i ekonomske poslove.

Karijeru nastavlja u Novopharmu u Kanadi, danas članici Teva grupe, na poziciji potpredsjednika zaduženog za razvoj poslovanja i specialty proizvode te glavnog financijskog direktora.

PLIVI se pridružio 2009. godine kao glavni financijski direktor za Istočnu Europu, a 2010. godine imenovan je na poziciju glavnog financijskog direktora za regiju EMIA (Istočna Europa, Mediteran, Izrael i Afrika). Bio je imenovan na poziciju predsjednika Uprave 2012. godine, te vodi poslovanje Plive u Regiji Jugoistočne Europe.

Komentiraj

Source:Hina i Nacional