OPET JE SVE IZLUDIO Farage tvrdi da je Zapad isprovocirao Putina za rat u Ukrajini

Autor:

Leader of Reform UK Nigel Farage delivers a speech at a hotel in Blackpool, northwestern England, on June 20, 2024, in the build-up to the UK general election on July 4.,Image: 883379767, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Oli SCARFF / AFP / Profimedia

Oli SCARFF/AFP/Profimedia

Čelnika desničarske i populističke Reformističke stranke Ujedinjenog Kraljevstva Nigela Faragea istaknuti britanski konzervativci i laburisti optužili su da brani Putina i ponavlja njegovo ‘podlo opravdanje za brutalnu invaziju na Ukrajinu’.

Ministar unutarnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva James Cleverly iznio je optužbu nakon što je Farage rekao da smo “mi isprovocirali ovaj rat”, povlačeći poveznicu između širenja NATO-a i Europske unije u posljednjim desetljećima i sukoba u istočnoj Europi.

U intervjuu za BBC One u petak, Farageu je postavljeno pitanje o njegovom stavu o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Odgovorio je: “Rekao sam da mi se ne sviđa kao osoba, ali sam mu se divio kao političaru jer je uspio preuzeti kontrolu nad vođenjem Rusije.”

Putin je neprekidno služio ili kao ruski predsjednik ili premijer od 1999., s izborima koji su opisani kao “namješteni”.

Farage, bivši član Europskog parlamenta, također je rekao: “Dobro, reći ću vam ono što ne znate, ustao sam u Europskom parlamentu 2014. i rekao sam, citiram, bit će rata u Ukrajini“.

OBOŽAVAN I OMRAŽEN Kako Nigel Farage rastura konzervativce uoči izbora u Velikoj Britaniji

“Zašto sam to rekao? Bilo mi je očito da stalno širenje NATO-a i Europske unije prema istoku daje razlog ovom čovjeku da ruskom narodu kaže, ponovno idu na nas i idu u rat“, tvrdi britanski populist.

Farage je rekao da daje slične komentare “još od 1990-ih, od pada (Berlinskog) zida” i dodao: “Čekaj malo, mi smo izazvali ovaj rat”.

“To je, znaš, naravno da je on kriv – iskoristio je ono što smo učinili kao ispriku“, rekao je.

Farage je izazvao kritike od strane vodećih političara, uključujući Cleverlyja koji je napisao na X: “To samo Farage ponavlja Putinovo podlo opravdanje za brutalnu invaziju na Ukrajinu”.

Laburistički ministar obrane u sjeni John Healy rekao je da bi Farage “radije lizao čizme Vladimiru Putinu nego da se zauzme za narod Ukrajine” i dodao: “Ovo su sramotni komentari, koji otkrivaju pravo lice Nigela Faragea: Putinovog apologete kojemu nikada ne treba povjeriti sigurnost naše nacije”.

“Do sada je postojala ujedinjena fronta među britanskim političkim čelnicima u podršci narodu Ukrajine protiv ničim izazvanog i neopravdanog napada koji su pretrpjeli od strane Vladimira Putina”, rekao je.

Bivši ministar obrane Tobias Ellwood rekao je za Daily Telegraph: “Churchill će se okretati u grobu”.

“Putin, koji već uživa u tome kako Farage remeti britansku politiku, bit će oduševljen čuti ovaj govor o pomirenju tijekom naše izborne debate”, dodao je

Opći izbori u Britaniji trebali bi se održati 4. srpnja.

‘Samo ide na ruku Putinu’

Tvrdnja čelnika Reformističke stranke Ujedinjenog Kraljevstva Nigela Faragea da je Zapad isprovocirao invaziju ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu “potpuno je pogrešna i samo ide na ruku Putinu”, rekao je u subotu britanski premijer Rishi Sunak.

Farage je u intervjuu za BBC “Panoramu” ustvrdio da je Zapad “izazvao ovaj rat”, povlačeći poveznicu između širenja NATO-a i Europske unije u posljednjim desetljećima i sukoba u istočnoj Europi.

BURAN POČETAK KAMPANJE Djevojka zalila Nigela Faragea milkshakeom iz Mc Donald’sa

Na upit novinara o izjavama tijekom predizborne kampanje u Londonu, uoči općih izbora koji se u Britaniji trebaju održati 4. srpnja, Sunak je rekao: “Ono što je rekao bilo je potpuno pogrešno i samo ide na ruku Putinu“.

Sunak je dodao: “To je čovjek (Putin) koji je rasporedio nervni otrov na ulice Britanije, koji sklapa poslove sa zemljama poput Sjeverne Koreje, a ova vrsta opravdanja opasna je za sigurnost Britanije, sigurnost naših saveznika koji se oslanjaju na nas i samo dodatno ohrabruje Putina”.

Sunakove kritike uslijedile su nakon kritika njegova bivšeg ministra obrane, Bena Wallacea koji je sugerirao da čelnik desničarske i populističke Reformističke stranke ne razumije “stvarni svijet” politike.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.