“OPET ĆEMO KLATI”: Šešeljevi radikali u Srebrenici slavili presudu i maltretirali stanovnike

Oslobađajuću presudu Haškog tribunala izrečenu Vojislavu Šešelju, optuženom za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, pristaše njegove Srpske radikalne stranke su slavili vožnjom kroz Srebrenicu i prijetnjama klanjem, navodi lokalno stanovništvo.

Načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković za Al Jazeeru kaže da su simpatizeri radikala iz obližnjeg Bratunca presudu Šešelju slavili kruženjem u automobilima ukrašenim zastavama SRS-a, uz povike da će ponovno klati.

“Ovo je zaista paradoks. Da se danas, na 13. godišnjicu od ukopa prvih 600 žrtava genocida u Srebrenici, događa ovako nešto, da ljudi otvoreno prijete novim klanjem. Šalju iste one poruke koje su nam slali 1992. godine. Ovo zaista nema smisla”, poručuje Duraković.

Načelnik općine Srebrenica navodi da je pokušao kontaktirati zapovjednika lokalne policije kako bi reagirali na drske prijetnje, ali i kako bi se uvjerio da će Bošnjaci biti zaštićeni, međutim nije dobio nikakav povratni odgovor.

“Ovo je zaista žalosno. Kada se u Višegradu s nišana trebala skinuti riječ ‘genocid’, poslani su vodovi specijalne policije da daju asistenciju. Danas, kada Bošnjacima prijete novim klanjem, nema nikakve reakcije”, kazao je.

Komentiraj