OPET BJESNI POŽAR NA PELJEŠCU Vjetar usmjerio požar prema mjestima Dančanje i Brijesta

Okretanjem smjera vjetra na jugoistočnjak požar poviše Ponikava ponovno je okrenuo smjer i sada ide prema Dančanju i Brijesti, rekao je u petak popodne glasnogovornik Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije Goran Cvjetinović.

”Na terenu su kanaderi koji gase požar, ali vjetar je ponovno okrenuo. Sada puše jugoistočni vjetar koji vatrenu frontu nosi prema mjestu Dančanje i Brijesta. Požar je trenutno od 50 do stotinjak metara udaljen od kuća, ovisno kako koji zaselak, a glavnina požara je nekih 500-tinjak metara daleko od prvih kuća. Najveći problem je što je riječ o eskalaciji požara koji je više-manje bio smiren”, rekao je Cvjetinović te dodao kako mjesto Ponikve nisu u opasnosti.

 

  • ”Zelenilo oko Ponikava je već sinoć izgorjelo tako da eventualni povratak fronte neće predstavljati problem jer je sve već opožareno”, istaknuo je on te dodao kako na nekoliko mjesta gori i polje kod Ponikava, ali i kod Janjine.

 

”Cestom se prometuje naizmjence jer cisterne sprječavaju prelazak požara s druge strane. Ovaj vjetar bi mogao predstavljati problem i kod Janjine, tamo su poslane dodatne cisterne”, rekao je Cvjetinović.

Kako se doznaje iz HEP-a, na predjelu od Ponikava prema Stonu na zahtjev vatrogasaca isključena je opskrba električnom energijom.

Komentiraj