Operni pjevači pomažu postcovid pacijentima nakon upale pluća 

 

Ljubomir Puškarić, operni solist zagrebačkog HNK, s kolegicama i kolegama pokrenuo je projekt Prodiši za pacijente s postcovid sindromom.

Od veljače su se u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, zbog nemogućnosti postavljanja i igranja velikih opernih i baletnih predstava, počeli održavati komorni koncerti različitog repertoara, uz različitih nekoliko glazbenika na sceni te uz različite izvedbi solista. Na taj način opernim je solistima u teško pandemijsko vrijeme omogućen kakav takav nastup i nužno održavanje kondicije u pjevanju. Ljubomir Puškarić jedan je od opernih solista Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu koji je ujedno i inicijator ideje Prodiši, u sklopu koje operni pjevači i pjevačice postcovid-pacijentima posebnim vježbama pomažu u svladavanju teškoća nakon preboljene upale pluća.

„Inicijativa Prodiši je nešto najbolje što mi se dogodilo u posljednjih godinu dana. Pokrenuo sam je sa svojim kolegama opernim pjevačima i pjevačicama. Radi se o inicijativi kojom želimo pomoći osobama s blažim i težim respiratornim posljedicama nakon upale pluća uzrokovane covidom-19. Mnogo ljudi u tom slučaju ima posljedice s kojima se moraju nositi mjesecima, primjerice otežano dišu, imaju kratak dah, respiratorne krize… Mi smo po uzoru na pilot-projekt Breathe u Engleskoj, koji su stručnjaci uspješno ocijenili i promoviran je na nacionalnoj razini, napravili inicijativu Prodiši. Nudimo vježbe disanja, a kasnije i mali doticaj s tehnikom pjevanja s ciljem da se ubrza rehabilitacija spomenutim osobama. Rad naših instruktora je besplatan, kolege su spremne izdvojiti dio svog slobodnog vremena i pokušavaju vježbama koje su dio našeg profesionalnog rada, a sve kako bismo se na ovaj način uključili u borbu s pandemijom. Nedavno smo uspostavili i suradnju s Marijom Gomerčić Palčić koja vodi covid- ambulantu u KBC-u Sestre milosrdnice u Zagrebu, ona je podržala našu inicijativu te će pacijente za koje procijeni da im možemo biti od pomoći uputiti da se jave za vježbe nama pjevačima. Svi koji žele dobiti više informacija mogu to učiniti putem grupe Prodiši na Facebooku ili slanjem e-maila na prodisico[email protected] Nas instruktora je 30, što nam pruža mogućnost da već na samom početku možemo pokriti veliki broj osoba koje nam se javljaju, kaže Puškarić  za Zagreb News o projektu.

Uz angažman na projektu „Prodiši, Ljubomir Puškarić će sudjelovati i na Gala koncertu Opere HNK koji je planiran za 13. travnja.„Koliko sam upoznat, radi se o koncertu kojim će ravnati Aleksandar Kalajdžić, zagrebački dirigent koji godinama ima uspješnu karijeru u Njemačkoj. Kroz travanj slijedi prva suradnja Opere s njim i to s dvama koncertima i izvedbama opere Orfej i Euridika. Trebao je surađivati s nama još na jesen 2014., no repertoar HNK je otišao u drugom pravcu. Veselim se upoznavanju i suradnji, u planu je program u kojem ću sudjelovati u duetima s Lanom Kos i Tomislavom Mužekom, kaže Puškarić i odgovara na pitanje koliko će hrvatska kultura osjećati posljedice pandemije.

„Na to pitanje će najbolje odgovoriti budućnost koja je pred nama, bit će očito po periodu koji će biti potreban da se publika ohrabri dolaziti u kazalište. Od samoga početka pandemije imam uvjerenje da je publika u gledalištu, uz maske i propisanu distancu mnogo sigurnija nego u javnom prijevozu, trgovinama i slično jer sjede u miru, ne govore, samo slušaju. S druge strane, jasno mi je i da je i Stožer želio ukinuti ono što nije neophodno. Evo, sad je godinu dana od početka pandemije i ipak mnogo više znamo nego što je to bilo na početku. Problemi su veliki ne samo u kazalištima, ali umjetnici su kreativni, pronalaze nove načine za izražavanje i trude se. Financiranje je najveći problem jer je nemoguće popuniti gledalište i zaraditi koliko se moglo prije, ali koliko čujem od nekih kolega Ministarstvo kulture i medija se pobrinulo da slobodni umjetnici ne ostanu bez prihoda, a otvoreni su i natječaji za projekte u ovim uvjetima, kaže Puškarić, koji je svoju opernu karijeru počeo pjevanjem u crkvenom zboru Palma u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu.

„Sad je otprilike 20 godina otkako sam u ovo vrijeme godine kao honorarac pjevao u Zboru robova u Verdijevoj Aidi u HNK-u.  Nakon toga je uslijedio ozbiljniji angažman u zboru, obrazovanje, solističke uloge, opet obrazovanje ali u SAD-u, potom intenzivna karijera kao slobodni umjetnik te od 2015. angažman u zagrebačkom HNK uz nastojanja da, naravno, nastupam koliko mogu izvan matične kuće. Jako sam sretan što sam imao priliku sudjelovati u snimanjima već 10-ak nosača zvuka s brojnim sjajnim kolegama, dirigentima… Ove godine je CD Glagoljaškog rekvijema Igora Kuljerića pod ravnanjem Ivana Repušića osvojio Oscara u klasičnoj glazbi u svjetskim razmjerima, imam tri nominacije za Porin u kategoriji album godine u klasičnoj glazbi, zaista sam sretan i zahvalan što sam uopće u prilici stvarati glazbu na ovako visokom nivou, a moji su planovi jednostavni: Cijepiti se i pokušati normalnije živjeti, rekao je Ljubomir Puškarić.

Komentiraj