Operna premijera u ‘Zajcu’: ‘Cavalleria rusticana’ i ‘Pagliacci’ u opojnoj ljepoti žrtve ljubavi

Autor:

Dražen Šokčević

Pod dirigentskim vodstvom maestra Mattea Salveminija, na pozornici riječkog HNK Ivana pl. Zajca u srijedu u 19:00 sati po prvi put u istoj večeri bit će izvedene dvije opere u režiji Dražena Siriščevića, obnovljena “Cavalleria rusticana” Pietra Mascagnija i “Pagliacci” Ruggera Leoncavalla, koja će te večeri doživjeti premijeru.

Dvije najpopularnije verističke opere tradicionalno se izvode u paru. U objema opsesivna ljubav i ljubomora rastu do izljeva strasti. I u jednoj i u drugoj, pozornica je puna likova od „krvi i mesa“. Nakon velikog uspjeha Mascagnijeve „Cavallerije rusticane“, milanski izdavač raspisao je novi natječaj na kojemu je, dvije godine kasnije, pobijedio Leoncavallo. Prema stvarnom događaju kojemu je Leoncavallo prisustvovao još kao devetogodišnji dječak, napisao je operu „Pagliacci“, koja se kao i „Cavalleria rusticana“, napeto sluša i gleda.

Priče obiju opera snažnih i tragičnih zapleta pokreću ljubav, uzavrele strasti, izdaja i osveta, a obje donose djelić stvarnog života običnih ljudi kao napetu, izravnu i potresnu glazbenu dramu te iznimno dinamičnu operu.

„Cavalleria rusticana“ i „Pagliacci“ su dvije opere u zrcalu, dva svijeta koja se prepoznaju“, ističe redatelj Dražen Siriščević, a o sličnostima i razlikama njihovih riječkih inscenacija kaže:  „Cavalleria rusticana“ se zbiva na čistini križa jednog uskrsnog jutra. „Pagliacci“ dijele taj križ u opojnoj ljepoti žrtve ljubavi. „Cavalleriu rusticanu“ ovoga puta gledamo u istarskim freskama, a operu „Pagliacci“ u sudaru srca i čelika Rijeke. „Cavalleria rusticana“ je sva zatvorena u strogoću misnoga slavlja kojemu se suprotstavlja neobuzdana strast, a opera „Pagliacci“ je široko otvorena u raskošnome ludovanju i bujici karnevalskih svečanosti.“

Kao Santuzza u operi „Cavelleria rusticana“ nastupit će nacionalna operna prvakinja Kristina Kolar, a u ulozi Turiddua Ivan Defabiani, s kojim će u kasnijim izvedbama alternirati Bože Jurić Pešić. Alfija će tumačiti Robert Kolar, a Lolu Ivana Srbljan. U ulozi Lucije bit će Sofija Cingula, s kojom će se u kasnijim izvedbama izmjenjivati Ivanica Vunić. Plaćenici će biti Sergej Kiselev i Boris Mohorić.

Predvodeći solističku ekipu premijerne izvedbe opere „Pagliacci“ kao Canio, po prvi put će na riječkoj opernoj pozornici nastupiti bugarski tenor Ivan Momirov koji je svoju karuijeru izgradio nastupima na opernim pozornicama diljem svijeta i u vodećim svjetskim opernim kazalištima kao što su primjerice Kraljevska operna kuća Covent Garden u Londonu, Teatro dell’Opera u Rimu, Teatro Carlo Felice u Genovi ili Mariinsky teatar u Sankt Petersburgu. U ulozi Nedde slovenska sopranistica Mojca Bitenc koju je riječka publika upoznala prigodom Međunarodnog natjecanja mladih opernih pjevačica i pjevača „Zinka Milanov” kada je osvojila 2. nagradu žirija i nagradu publike, a potom se predstavila i kao Maja u nagrađenoj „Operi po Kamovu” Zorana Juranića. S njom će alternirati riječka sopranistica Vanja Zelčić. Prvi put će u Rijeci nastupiti i Domenico Balzani kao Tonio, a s njim će pak kasnije alternirati Robert Kolar i Ivan Šimatović. Beppe će biti Marko Fortunato, a Silvio Davor Nekjak. Kao Mještani nastupit će Krešimir Škunca i Bojan Fuštar, a kao Harlekini Mihael Marković i Tino Trkulja. A nastupit će i djeca Lea Josipović, Kristina Lincmajer Rizoniko, Luana Špelić i Uma Smolčić iz Kreativno edukativnog centra „Glazbeni vrtuljak“ te Alberta Bossi, Elia Saraconi i Cvita Vidučić.

Obje operne predstave potpisuje ista autorska ekipa, uz redatelja Siriščevića i njegovu asistenticu Sofiju Cingulu, scenografiju potpisuje Alan Vukelić, kostimografiju Sandra Dekanić, oblikovanje svjetla Dalibor Fugošić, a scenski pokret Oksana Brandiboura Kožul.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.