Operna bajka za sve generacije: Prva ‘Čarobna frula’ u riječkom HNK

Prva ovosezonska operna premijera u riječkom HNK Ivana pl. Zajca bit će Mozartova ‘Čarobna frula’, a 230 godina od skladateljeve smrti bit će prvi put postavljena na riječkoj pozornici. U srijedu s početkom u 19 sati publika će svjedočiti riječkoj praizvedbi autorove posljednje opere te jedne od najuspjelijih i najslavnijih opera svih vremena pod dirigentskim vodstvom maestra Valentina Egela i u režiji Renate Carole Gatice.

“Nevjerojatan je osjećaj i zadovoljstvo postavljati prvu ‘Čarobnu frulu’ u povijesti Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, kazalištu bogate operne tradicije. To nije samo jedno od Mozartovih najpoznatijih djela, riječ je i o jednoj od najčešće izvođenih opera u svijetu, koja otvara brojne mogućnosti. Rođen u glazbeno-umjetničkoj obitelji, doslovno sam odrastao uz Mozarta, a posebno uz njegovu ‘Čarobnu frulu’. Jedva čekam da riječka publika vidi i čuje bajkoviti spektakl, a naročito popriličan broj mladih talentiranih pjevača koji debitiraju u svojim ulogama. Vjerujem da će jednako uživati zaljubljenici u Mozarta kao i cijele obitelji”, ističe maestro Valentin Egel, šef-dirigent Riječkog simfonijskog orkestra.

Riječ je o bezvremenskoj priči o simboličnoj borbi dobra i zla, personificiranoj u likovima velikog svećenika Sarastra i Kraljice noći, koja obuhvaća ljubavne priče princa Tamina i princeze Pamine, kao i ptičara Papagena i Papagene, osim brojnih čuvenih glazbenih brojeva obiluje i mnoštvom univerzalnih poruka koje prelaze povijesne i zemljopisne barijere.

‘Čarobna frula’ je posebna i po tome što kombinira jednostavan igrokaz (odnosno Singspiel), baziran katkad na pučkom, a katkad na tipičnom Mozartovom razigranom melodijskom stilu, s najdubljim i najozbiljnijim stranicama glazbene partiture iz posljednje godine autorova života. Naročita draž proizlazi iz njene bajkovitosti, vedrine i i živopisne galerije likova, dok se prema pojedinim tumačenjima u njoj prepoznaje i masonska simbolika.

HNK Rijeka

Iako ju je skladao, na libreto Emanuela Schikanedera, pred sam kraj svog života, Mozart je ipak predvodio praizvedbu u Beču 1791. godine i doživio njen uspjeh samo dva mjeseca prije svoje smrti.

“Djelo je istodobno i djetinje i božansko, ispunjeno i najvećom jednostavnošću i najvećim majstorstvom istovremeno”, kako je o ‘Čarobnoj fruli’ zapisao Alfred Einstein, muzikolog i Mozartov biograf.

“Najveći izazov je postaviti ovu operu da bude zanimljiva i odraslima i djeci, da bude svojevrsna obiteljska opera, kroz glazbu, dramu, likove i vizualnost zaokupiti pažnju od najmlađih do najstarijih posjetitelja. Ovo djelo svojim bogatstvom dopušta brojne interpretacije i svaki umjetnik može pronaći aspekt koji ga zanima. Mi smo odlučili ispričati priču, stvoriti opernu bajku namijenjenu cijeloj obitelji. Zanimljivu i onima koji će prvi put doći na operu”, kaže redateljica Renata Carola Gatica.

Uz nju, autorsku ekipu predstave čine scenografkinja i kostimografkinja Sandra Dekanić, koreografi Carlos Huerta Pardo i Michele Pastorini te oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić.

Uloge tumače Filip Filipović, Darija Auguštan, Viktorija Đurđek, Ivan Šimatović u alternaciji s Dariom Bercichem, Gabrijela Deglin u alternaciji s Moranom Pleše Petruševski,Vanja Zelčić, Lorena Krstić, Sofija Cingula u alternaciji s Ivanom Srbljan, Slavko Sekulić, Marko Fortunato i Dario Dugandžić, a sudjeluju i glumci i glumice Hrvatske i Talijanske drame,  studenti Studija gluma i mediji riječke Akademije primijenjenih umjetnosti, članice Dječjeg zbora Torretta te Riječki simfonijski orkestar i Riječki operni zbor.

HNK Rijeka

Komentiraj