OPERACIJA AMERIČKIH SPECIJALACA U Siriji ubijen drugi čovjek Islamske države

Screenshot/YouTube

Drugi čovjek Islamske države, Abdul Rahman Mustafa al-Qaduli, ubijen je u američkom napadu u Siriji, objavili su u petak američki mediji. Al-Qaduli je Iračanin, poznat i pod imenom Hajji Iman, a dužnosnici su potvrdili za NBC News kako je poginuo u napadu američkih specijalaca u četvrtak.

Dužnosnici obrane rekli su za američke medije kako su američki specijalci sletjeli helikopetrom u Siriju u četvrtak rano ujutro. Čekali su dok Qaduli nije pored njih prošao u automobilu. Tada su ga zaustavili, nadajući se da će Qadulija zarobiti živog, ali situacija je eksalirala, što je rezultiralo smrću Qadulija i još tri osobe.

Qaduli je podrijetlom iz Turkmenistana, rođen je 1957. ili 1959. godine u Mosulu, na sjeveru Iraka. Al-Qaidi u Iraku priključio se 2004. godine pod vodstvom Abu Musab al-Zarqawija. Bio mu je zamjenik i lokalni lider u Mosulu. Nakon što je izašao iz iračkog zatvora 2012. godine, priključio se Islamskoj državi u Siriji.

Prošle su se godine pojavila izvješća kako je Qaduli ‘Abu Alaa al-Afari, osoba koja je privremeno preuzela zapovjedništvo nad Islamskom državom nakon što je vođa Abu Bakr al-Baghdadi navodno ranjen u zračnom napadu.

Američki ministar obrane Ash Carter trebao bi danas potvrditi smrt traženog džihadista, za kojim je SAD raspisao novčanu nagradu od sedam milijuna dolara. Carter bi danas trebao potvrditi i smrt ‘ministra rata’ Islamske države – Tarkhana Batirashvilija. On je navodno poginuo početkom ovog mjeseca u istočnoj Siriji.

Komentiraj