Općina Ferdinandovac u potrazi za stalnim liječnikom nudi brojne pogodnosti i bonuse

Hrvatska ima kronični nedostatak liječnika opće prakse, a kako prenosi Dnevnik.hr, malo podravsko selo Ferdinandovac u potrazi je za stalnim liječnikom obiteljske medicine.

Načelnik Općine Ferdinandovac Vjekoslav Maletić je za Dnevnik NoveTV izjavio kako općina svom budućem liječniku nudi izdašan bonus i druge pogodnosti. “Stimuliramo dolazak liječnika obiteljske medicine na puno radno vrijeme u neto iznosu od 50 tisuća kuna godišnje za svaku godinu provedenu ovdje u ambulanti doma zdravlja”, kazao je Maletić, te nadodao kako bi liječnik u neposrednoj blizini ordinacije dobio stan od stotinjak četvornih metara, a najamnina bi bila simbolična – jednu kunu.

“Liječnik nam je neophodan jer smo već starije dobi svi i zdravlje nam je narušeno”, rekao je Ivan Tabak, stanovnik Ferdinandovca.

Unatoč tome što u cijeloj Hrvatskoj nedostaje liječničkog osoblja, samo nekoliko dana u tjednu u ambulanti ovog malog mjesta pomaže liječnik koji je formalno u mirovini, a stanovnicima je potrebno više.

“Važno je da ne moramo putovati u Đurđevac jer ima nešto starije populacije u selu, nisu svi mobilni kao mi mladi”, izjavila je Marija Patačko.

Osim liječničkog osoblja, Općina je u kroničnom nedostatku i stručnog osoblja u dječjem vrtiću i osnovnoj školi.

“Nažalost, muku mučimo već duži niz godina s nastavnikom matematike stručnog kadra jer ih je zapravo teško naći na tržištu rada, ali pokušavamo krpati kako uspijemo”, istaknuo je ravnatelj OŠ Ferdinandovac Miroslav Fuček.

Učiteljica engleskog jezika i razredne nastave Irena Paska, u potrazi za stalnim poslom, prije jedanaest godina počela je raditi u OŠ Ferdinandovcu. “Nudio se posao učitelja engleskog jezika i stan i to me privuklo, ali nisam pretpostavljala da ću se zadržati toliko dugo”, istaknula je Irena Paska te nadodala kako je privremeno rješenje postalo trajno jer je u Ferdinandovcu upoznala supruga i osnovala obitelj. Rođena Kutinjanka za mjesto Ferdinandovac ima samo riječi hvale, istaknuvši kako u mirnoj sredini nedostaje više aktivnosti i sadržaja za mlade i odrasle, ali kao prednost ističe više vremena za obitelj i prijatelje.

Osim za liječnike, Općina u cilju privlačenja što više mlađeg stanovništva nudi niz pogodnosti, kao što su sufinanciranje i naknade te obiteljima i mlađim osobama koje u mjestu kupi kuću ili stan daje 30 tisuća kuna.

Komentiraj